A co powiecie na jagodki?Oto sprawdzony przepis.Bardzo pyszne...
6 dkg drozdzy
szkl. mleka
1/2 kg maki
3 zoltka
2 jajka
szkl.cukru
torebka cukru waniliowego
1/2 kostki(ok.10 dkg) masla
30 dkg czarnych jagod
szczypta soli
1.Drozdze rozetrzec z lyzeczka cukru,rozmieszac z polowa mleka i lyzeczka maki.Odstawic w cieple miejsce na 15 min.do wyrosniecia.
2.Maslo stopic.Zoltka i cale jajko utrzec z polowa cukru i cukrem waniliowym,dodac przesiana make,zaczyn,reszte mleka(2 lyzki odlac) i sol.Wymieszac.
3.Stopniowo wlewajac przestudzone maslo wyrabiac ciasto do chwili,gdy bedzie odchodzilo od reki.Miske przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce na 30 min.do wyrosniecia.Jagody przebrac,oplukac,osaczyc i wymieszac z cukrem(lyzke odlozyc)
4.Z ciasta uformowac walek.Odcinac z niego kawalki,w dloniach formowac placuszki,nakladac na nie jagody i szczelnie zalepic formujac buleczki.
5.Ulozyc je na blasze wylozonej pergaminem,odstawic na 15.min do wyrosniecia.posmarowac jajkiem roztrzepanym z odlanym mlekiem,posypac cukrem.Piec 40 min.w temp.180 St.