Fantastyczna, bo niepracochlonna i szybka:)
"Dwa funty porzeczek czerwonych czysto obranych i wypłukanch, funt i pół cukru miałkiego włóż razem w rondel przesypując porzeczki, gotuj dopóki pianą dobrze nie okryte. Wtedy odstaw z ognia, a gdy przestanie się gotować wstaw znów na ogień i to powtarzaj trzy razy. Następnie wylej na gęste sito, a skoro przecieknie, zaraz nalewaj w słoiki. Galaretka ma śliczny kolor i jest bardzo smaczna".Tę znakomitą, tradycyjną galaretkę, która zastygnie bez trudu z powodu dużej zawartości pektyn w porzeczkach, możemy przygotować z 1,5 kg porzeczek i 1 kg cukru. Będzie doskonałym dodatkiem do nadziewania kruchych ciasteczek, smarowania mazurków i przygotowywania domowego cumberlanda (sosu z porzeczkowej galaretki, chrzanu i czerwonego wina) - nie ma lepszego dodatku do pasztetu, wołowiny i pieczonego drobiu!