przez interlanka Pn, 18.07.2005 17:09
Biszkopt:
składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
6 łyżek wody
1/2 proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
maslo do posmarowania formy
1. Makę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
2. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru. Pod koniec ucierania dodawać do żółtek po 1 łyżce wody.
3. Z białek ubić sztywną pianę, dodać podo koniec ubijania 1/4 szklanki cukru. Ubitą pianę wyłożyc na żółtka, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i lekko wymieszać.4. Ciasto wyłożyć do posmarowanej form, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temp. 200 stopni.
4. Gdy ciasto odstaje od brzegów tortownicy, a drewniana szpilka włożona do ciasta jest sucha, ciasto jest upieczone.
RADA: Wyrastanie i pulchność ciasta zależą od dokładnego utarcia żłółtek i starannego ubicia piany.
Proponuję ci upiec dwa takie biszkopty, następnie przekroic je na poł. Otrzymasz w ten sposob cztery płaty biszkoptów.
Ja zazwyczaj przekladam je gotowym kremem z proszku, ktory kupuje w sklepie.
Krem robi sie bardzo szybko, wystarczy zmiksowac proszek z mlekiem. Proponuję dodac odrobine cukru i alkoholu.
Weź pierwszy płat biszkopta i nasącz go mocną herbatą z cytryną. Wyłóż na to trochę kremu i daj jakieś owoce np. brzoskwnie lub ananasy. Na drugi biszkopt możesz dać galaretkę lub też inny smak kremu.
Na końcu wysmaruj cały tort kremem, a brzegi tortu możesz udekorować płatkami migdałów lub wiorkami kokosowymi.
Mam nadziję, że przepis się przyda :)
Powodzenia!