5 kg ogórków gruntowych średnich
1 paczka chili w proszku
8 łyżek soli
3 szklanki octu
16 łyżek oleju
1 kg 40 dkg cukru
3 główki czosnku
• ogórki pokroić grubo w plastry i zasypać solą i odstawić na 6 godzin
• po 6 godzinach odlać wodę i zasypać ogórki przyprawą chili
• olej podgrzać do wrzątku i zalać nim ogórki
• cukier z octem zagotować i również nim zalać ogórki
• dodać pokrojony czosnek a następnie wszystko dokładnie wymieszać
• całość odstawić na 12 godzin – co jakiś czas mieszając
• po 12 godzinach rozłożyć do słoików, wlewając do słoików zalewę, tak aby przykryła ogórki
• każdy ze słoików dobrze zakręcić – nie gotować
Moje uwagi:
1. Należy przygotować sobie duży garnek albo najlepiej dużą miskę do której wkroimy ogórki - lepiej będzie nam wtedy je wymieszać.
2. Trzeba sobie dobrze przekalkulować godziny, żeby nie wyszło czasem tak, że trzeba wstawać w nocy i pakować ogórki w słoiki :-) Ja zaczynam przygotowania w sobotę (wtedy mam wolny czas) od godziny 15-tej. Pokroję ogórki i odstawiam na 6 godzin. O 21-szej zalewam ogórki zalewą i odstawiam na 12 godzin (mieszam je póki nie pójdę spać) a rano o 9-tej pakuję do słoików.
Ogórki są naprawdę bardzo dobre - polecam do kiełbaski na gorąco. I dobrze komponują się jako zagryzka do alkoholu :-)