przez Agniś Wt, 01.11.2005 09:06
Cóż , ja nie jestem specjalistką w tej dziedzinie ( KACZEK) jale niedawno zrobiłam kaczke i wszyscy chwalili.
MIałam taka dużą - ale ze sklepu.
Umyłam, natarłam solą, pieprzem, czosnkiem szuszonym i majerankiem - w środku i na zewnątrz.
Takie kwaśne jabłka obrałam, wyktoiłam gniazda. Na patelnię troszkę boczku wędzonego, potem jabłudzka, troszkę majeranku. jak zaczęły puszczać sok to je zdjęłam wystudziłam, i nadziałam kaczkę.
Skrzydła przywiązałam sznurkiem do reszty ( żeby nie odstawały ) i do brytfanki. Piekłam ok 2 h ( kaczka była spora ok 2,5kg, ) w temp. ok 200stopni. Polewałam wytopionym tłuszczem - a na końcu posmarowałam kawałkiem masła , żeby się zrumieniła i ładnie pachniała..
Była dobra - podałam z borówkami ze słoika i buraczkami na zimno do ziemniaczków.
Może Ci się przyda!
Soryy za brak proporcji ale robiłam na oko.