przez MarysiaB So, 11.02.2006 14:02
Nutko, podaje swoj przepis na kruche ciasto:
pol kg /3 szklanki/ maki z proszkiem do pieczenia
20 dkg miekkiego masla
1 jajko
2 zoltka /stad dwa bialka do masy kokosowej w Twoim serniku/
1 szklanka cukru
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
Wszystko zagniesc, podzielic na dwie czesci, zamrozic. Ta ilosc ciasta wystarcza na dwa serniki /oczywiscie za drugim razem trzeba znowu kombinowac bialka/. Ciasto tarkuje.
Przy okazji podaje przepis na inne ciasto z kruchym spodem.
Ciasto kruche jak wyzej
5-6 duzych kwasnych jablek
ok. pol kilograma suszonych moreli
bulka tarta, rodzynki
Zagniesc kruche ciasto, podzielic na dwie nierowne czesci, zamrozic /robie to na noc/.
Suszone morele wlozyc do garnka, zalac, ale tak tylko troche, woda, podgotowac na malym ogniu. Dosc czesto mieszac, podlewac woda, jesli wyparuje. Morele rozduszac widelcem, zeby sie tak troche rozlazly.
Jablka obrac i starkowac /duze oczka/. Wymieszac z lyzka bulki tartej, dodac rodzynki /wczesniej namoczone w goracej wodzie i odsaczone/.
Starkowac /duze oczka/ do blaszki wieksza czesc ciasta, troche przyklepac. Wylozyc morele, a nastepnie jablka, starkowac pozostale ciasto. Temp. 180 st.C, piec ok. 1 godz. /moze troche krocej, przedtem mialam slaby piekarnik/.
Nutko, pozdrawiam.