POLęDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE IMBIROWYM

Smacznie

POLęDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE IMBIROWYM

Postprzez anya_anya Pt, 24.03.2006 02:58

Trzeba wziąć polędwiczki wieprzowe. Tak z pół kilograma no chyba ze chcemy robić dla większej liczby osób, ale wtedy wi eksza patelnia potrzebna, 2 papryki (moze byc czerwona i żółta), pęczek cebuli dymki ze szczypiorkiem, puszkę pomidorów w zalewie bez skórki, pieczarki, biała kapusta (1/3 małej główki), czosnek (im więcej tym konieczność, ze wszyscy muszą jeść coby zapach nikomu nie przeszkadzał - no a tak na prawdę to po prostu im więcej czosnku tym smaczniej - ja polecam 6-7 ząbków :)), 200 ml oleju (albo trochę mniej hak chcemy żeby było mniej tłusto), łyżka mąki ziemniaczanej, sos sojowy (taka butelka ze 100 ml), przyprawa coś w stylu warzywka lub vegety, trochę chili (z pół łyżeczki) no i oczywiście świerzy imbir (tak plus minus kilka deko - nie za duzo).

Najpierw robimy bejce. Mieszamy olej (ze 100ml) z sosem sojowym (tez ze 100ml), dodajemy posiekany w kosteczkę czosnek i imbir (chociaż ja np starłam część imbiru na tartce bo bałam się, że kosteczkę bedzie za bardzo czuć), dosypujemy warzywko i chili mieszamy i wpkowujemy w bejce pocięte na drobne plasterki polędwiczki wieprzowe.
No i niech se tak stoi to mięso w tej bejcy (jak jest opcja to niech stoi kilka, kilkanaści godzin - jak takiej opcji nie ma - to niech chociaż z poł godziny).

No. I potem cebule krimy w plasterki, pieczarki w polowki (jak małe) lub w ćwiartki (jak większe) lub w ósemki (jak kolosy), paprykę w paseczki (ale nie za cienkie, zeby sie nie rozpaćkała podczas smażenia), kapustę w cienkie paski poszatkować, , szczypior na paski tak mniej wiecej 2 centymetrowe.

No a potem smażymy.
Na patelnie olej (nie za dużo bo w bejcy też jest przecież . Tak z 50ml bym polecala bo przy 100ml robi się trochę za tłusto). Zabejcowane mięcho odsączamy od bejcy i na patelnie. No i smażymy. Po całym mieszkaniu unosi się cudowny czosnkowo imbirowy zapach...Miodzio...No i jak tak to mięso się podsmaży to dodajemy po kolei warzywa (po kolei - wiadomo - bo różny czas jes otrzebny żeby były gotowe do spożycia. No i najpierw cebile i kapuste do tego mięsa, smażymy ze 2 minuty, potem papryke, znowu ze 2 minuty, potem pieczarki no i smażymy. Jak się to wszystko smaży (często trzeba mieszać ) to trzeba tez zrobić sos z pomidorów z puszki, szklanki wody i łżki lub nawet półtorej mąki ziemniaczanej. I ten sos dodać do tego co się smaży i smażyć dalej. Pod koniec smażenia dodać szczypiorek. Tylko nie przegiąc z tym zasem smażenia bo warzywa nie mogą być zbyt miękkie - muszą być al'dente :)

Słuchajcie....Super! Tzn mi smakuje....Jedzonko pachnące czosnkiem, imbirem, pomiidorami....

Aha - podajemy z ryżem - może by szafranowy po hiszpańsku.

Smacznego!
Polecam! Rzadko gotuję ale to na prawdę i proste i smaczne :)
Avatar użytkownika
anya_anya
 
Posty: 2076
Dołączył(a): Pt, 15.07.2005 17:53
Lokalizacja: Warszawa



Re: POLęDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE IMBIROWYM

Postprzez welfareheals N, 10.03.2024 20:49

welfareheals
 
Posty: 33376
Dołączył(a): Cz, 23.09.2021 12:39


Powrót do Przepisy kulinarne