Składniki:
* 250 g gorzkiej czekolady
* 125 g masła
* 6 jajek
* 175 g cukru
* starta skórka z pomarańczy (niekoniecznie)
* 2 łyżki likieru Cointreau (niekoniecznie)
Na wierzch:
* 500 ml śmietany kremówki
* kilka kropel ekstraktu
z wanilii
* 1 łyżka likieru (niekoniecznie)
* kakao
do posypania
* serek mascarpone (250 g)
* 3 łyżki cukru pudru
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z masłem w mikrofali lub kąpieli wodnej, wymieszać, delikatnie ochłodzić. 2 całe jajka i 4 żółtka ubić z 75 g cukru na puszystą masę. Do masy dodawać powoli rozpuszczoną czekoladę, cały czas delikatnie ubijając, skórkę z pomarańczy i likier. W innej misce ubić na pianę 4 pozostałe białka z resztą cukru. Pianę dodawać po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszać (najlepiej robotem na małych obrotach). Wylać na dno tortownicy i piec około 45 minut do popękania i wyrośnięcia ciasta. Po upieczeniu ciasto stygnąc zapada się.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, wymieszać mikserem z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, można dodać likier. Wyłożyć na ostudzone ciasto, posypać kakao. Przechowywać w lodówce.
Smacznego Właśnie to upiekłam, jest naprawdę pycha, rozpływa się w ustach