Co potrzebujemy
- paczkę makaronu penne
- pora szt.2
- tuńczyka szt.2, 3 (oczywiście puszki
)
- pęczek natki pietruszki
- dużą śmietanę (najlepiej taka do gotowania,co by się nie zważyła)
- kostkę sera żółtego
- pół cytryny
- kilka (albo więcej
) kropli TABASCO
Jak zrobić:
1) myjemy i dokładnie czyścimy pora, zostawiamy tylko białą część
2) kroimy go w cienkie talarki
3) otwieramy puszki z tuńczykiem i do garnka (lub naczynia żaroodpornego) odcedzamy olej
4) kiedy olej porządnie się rozgrzeje wrzucamy pokrojonego pora; dusimy ok.15 minut od czasu do czasu mieszając
5) w tak zwanym między czasie możemy poszatkować pietruszkę oraz zetrzeć ser (najlepiej na tarce o dużych oczkach)
6) do porów dodajemy tuńczyka i połowę śmietany
7) znowu dusimy ok.15 minut, jednocześnie gotując wodę na kluski
8 ) potem dodajemy reszte śmietany, wyciśnięty sok z połowy cytyny i TABASCO (wedle uznania)
9) trzymamy garnek z sosem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszamy i czekamy na kluski
10) ugotowane na sposób al dente kluski przelewamy zimną wodą, odcedzamy i wrzucamy do sosu, mieszamy
11) dodajemy poszatkowaną pietruszkę i starty ser
12) mieszamy, czekamy aż ser się tak rozkosznie rozpuści i........
SMACZNEGO