przez Nutka Cz, 17.03.2005 21:56
Składniki
2 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki gęstej śmietany
10 dag margaryny
4 żółtka
szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilogram jabłek ( najlepiej szarych renet)
2-3 łyżki kaszy manny lub mąki ziemniaczanej
Sposób przyrządzenia:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, poiekać z margaryną, śmietana i żółtkami. Zagnieść ciasto i ostudzić w lodówce. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i ułożyć na blasze, posypać równomierni kaszą manna lub mąką ziemniaczaną. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki, ułożyc na cieście, posypać je cukrem.
Resztę ciasta rozwałkować i ułożyć na jabłkach, ciasto nakłuć widelcem. Piec ok. 45 minut w srednio goracym piekarniku... czyli okolo 180 stopni:)
Zycze smacznego Mario :)