przez el Śr, 11.05.2005 16:01
Ja robię podobne, ale bez mąki
500 g płatków owsianych
250 g cukru -- (1 szklanka)
125 g masła -- (1/2 kostki)
3 szt jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy
bakalie
Te ciasteczka przygotowuje się w 15 minut. Należy po prostu wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie zagnieść razem z bakaliami. Teraz trzeba dużą blachę wyłożyć sreberkiem do pieczenia i niczym jej nie smarować, tylko łyżką nakładać ciasteczka w odległości centymetra od siebie. Prawie nie rosną w piekarniku, dlatego mogą leżeć tak blisko. Ciacha pieczemy na bardzo jasnozłoty kolor w temperaturze ok. 150 stopni ok.20 min. Piekarnik gazowy może być troszkę cieplejszy. Wyjmujemy je z piekarnika, gdy lekko puknięte palcem nie będą kleiste. Cieplutkie powinny być na zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie. Ciasteczka można długo przechowywać, mają niepowtarzalny smak.
Przepis sćiągnęłam skądś, trochę go zmodyfikowałam. Dodaję poza bakaliami ziarna słonecznika, siemię lniane a nawet otręby. Jestem od nich prawie uzależniona, bo wmówiłam sobie że nie są kaloryczne, a dają uczucie sytości.