4 piersi z kurczaka drobno pokroić i dodać do nich przyprawę gyros oraz 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki oleju – wszystkie połączone ze sobą składniki smażyć aż do wyparowania wody
1 duży por – pokroić w piórka
6 ogórków korniszonów – pokroić w plastry
1 puszka kukurydzy
3 papryki - pokroić w kostkę (może być różnokolorowa)
1 słoik majonezu (średni)
1 duży ketchup pikantny Kotlin
1 kapusta pekińska (średnia) – drobniutko kroimy
3 ząbki czosnku
- wystudzone piersi z kurczaka kładziemy na spód naczynia (najlepiej przeźroczystej salaterki) i smarujemy je cienką warstwą majonezu i ketchupu,
na to układamy kolejno:
- por i ponownie smarujemy cienką warstwą majonezu i ketchupu,
- ogórki i ponownie smarujemy cienką warstwą majonezu i ketchupu,
- kukurydzę i ponownie smarujemy cienką warstwą majonezu i ketchupu,
- paprykę i ponownie smarujemy cienką warstwą majonezu i ketchupu,
- kapustę pekińską układamy jako ostatnią warstwę sałatki i wyciskamy na nią czosnek oraz posypujemy solą, pieprzem i oczywiście smarujemy cienką warstwą majonezu i ketchupu,
- całość wstawiamy do lodówki – najlepiej na całą noc
UWAGI:
- sałatki wychodzi naprawdę dużo - najlepiej użyć dużego naczynia do przekładania warstw lub zrobić w dwóch salaterkach lub z połowy składników (wg uznania),
- starać się użyć jak najmniej majonezu, gdyż sałatka po nocnym staniu w lodówce puszcza soki a w połączeniu z majonezem i keczupem będzie "pływać" (ja po prostu nie przekładam każdej warstwy majonezem i keczupem)
SMACZNEGO!!!