przez Małgosia Sz Pn, 13.06.2005 15:57
oj, rosołek pycha, ze mnie się wszyscy śmieją z moich znajomych, że ja ciągle rosół gotuję, bo co do zasady gotuję zupy na wywarze drobiowym, a potem stwierdzam, że rosołek dobry wyszedł, więc na tym się kończy,
ale tak na serio, to uwielbiam zupy i dla mnie nie ma bez zupy obiadu (pod warunkiem, że jest obiad:))
przepis na zupę porowo-kurczakową.
Ugotować wywar warzywny (marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, listek laurowy, pieprz, sól, ziele angielskie, przyprawa do zup) z dodatkiem kurczaka (co tam mamy, ale musi być też pierś). Potem wszystko wyjmujemy, warzywka nie będą już potrzebne (niektórzy z tych marchewek itd. robia sałatkę), pierś (i inne kawałki kurczaka) kroimy na małe kawałeczki, z powrotem do zupy. Na maśle podsmażamy pora pokrojonego w cienkie plasterki. Wrzucamy do zupy. Gotujemy razem przez jakiś czas (20-30 min.). Doprawiamy do smaku.