przez Baska Wt, 13.09.2005 22:12
z dwóch godzin zrobiło się osiem. A i jeszcze po powrocie zadania, ale już. Podam Ci przepis na najłatwiejsze ciasto świata - jak wycyztałam w Kulinarnym Atlasie Swiata. Wypróbowane, naprawdę świetne, a przede wszystkim doskonałe na debiut. Można je też upiec z gruszkami i śliwkami. wg mnie najlepsze jest ciepłe. Składniki: 0,5 kg mąki, masło (ew. roślinne) 25 dkg, 15 dkg cukru pudru, 2 torebki cukru waniliowego, 2 zółtka, 2 - 3 łyżki śmietany, 2 kg jabłek, 10 dkg cukru, 3 ły zki cukru pudru, 1 łyzka masła do posmarowania foremki. Mąke posiekaj z masłem i 15 dkg cukru pudru. Dodaj żółtka. śmietanę i jedną torebkę cukru wailiowego, siekaj przez chwilę nożem, następnie szybk zagnieć ciasto i włóż do lodówki na 20-30 min. (ja kładę do zamrażarki) Blachę natrzyj masłem i posyp mąką (ja posypuje tartą bułką) Następnie połowe ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach, lekko przygnieć kruszonkę do blachy. A teraz jabłka: możesz wyłożyć te., na które podałam ci przepis wcześniej lub po prostu po obraniu ze skórki zetrzyj na tarce, tez o du zych oczkach, ułóż na kruszonce, posyp cukrem. Na jabłka zetrzyj druga połowę ciasta. Pieczemy 45-50 minut w temp.180C. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowych, lub cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Ja lubię wersję cynamonową. Dużo tego napisałam, ale to naprawde bardzo proste i bardzo szybkie.