Sezon na śliwki , a więc polecam szybki placek ze sliwkami!

Smacznie

Sezon na śliwki , a więc polecam szybki placek ze sliwkami!

Postprzez Jagoda-k N, 18.09.2005 16:55

Składniki:
4jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki maki
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
cukier waniliowy
1/2 kg śliwek(bez pestek, mogą byc mrożone)(ewentualnie smaczne są jagody lub połówki moreli).
Sposób wykonania:
Całe jajka utrzec z cukrem i cukrem waniliowym,dodac pozostałe składniki i dobrze wymieszac mikserem.Ciasto powinno miec konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Blaszkę o wysokim brzegu wyłożyc papierem do pieczenia lub wysmarowac tłuszczem i wysypac bułką tartą.Wylac ciasto na blachę cienką warstwą (około 1 cm).
Na cieście ułożyc owoce i piec około pół godziny w temperaturze 250 C !!!
Smacznego!
Avatar użytkownika
Jagoda-k
 
Posty: 16
Dołączył(a): Pn, 21.03.2005 17:18
Lokalizacja: Police

placek ze śliwkami

Postprzez Miedzianozlota N, 18.09.2005 19:03

Jagodo Nie jestem asem kulinarnym.....ale, czy temperatura 250 st. nie jest za wysoka?
Avatar użytkownika
Miedzianozlota
 
Posty: 51
Dołączył(a): N, 04.09.2005 19:27
Lokalizacja: z Gabineciku

Postprzez Jagoda-k Pn, 19.09.2005 13:54

Tak, bardzo wazna jest ta temperatura,
Ja tez pierwszy raz upiekłam w niższej temperaturze i niestety spód był
jak podeszwa a ciasto mniej urosło.
(ponieważ musiałam dłużej piec, bo ciasto było surowe).
Nic się nie bój .
Temperatura pieczenia ok.250 C.
Avatar użytkownika
Jagoda-k
 
Posty: 16
Dołączył(a): Pn, 21.03.2005 17:18
Lokalizacja: Police

Re: Sezon na śliwki , a więc polecam szybki placek ze sliwka

Postprzez welfareheals Cz, 14.10.2021 05:49

welfareheals
 
Posty: 33376
Dołączył(a): Cz, 23.09.2021 12:39




Powrót do Przepisy kulinarne