Czy ktoś ma jakiś wypróbowany przepis?
Ja znalazłam taki:
Panna cotta kremowa
Agnieszka Kręglicka
Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki 36-proc.
- 4-5 g żelatyny (2 łyżeczki)
- 40 g cukru
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 laska wanilii
- kieliszek rumu Stroh
Sposób przyrządzania:
¦mietankę zagotować z wanilią (rozciąć i ziarenka wyskrobać), anyżem i cukrem. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki wody. ¦mietankę wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, przecedzić przez gęste sito. Wanilię i anyż wyrzucić. Dodać rum, rozlać do miseczek, wstawić do lodówki. Zastygnięte okroić dookoła brzegu, wstawić na chwilę dnem do wrzątku i wyłożyć do góry dnem. Podawać z sosem owocowym.