przez Bozena N, 30.04.2006 19:00
Spóźniony przepis na mazurek
Dopiero teraz dołączyłam do Forum,
ale mam przepis na mazurek pieczony w mojej rodzinie od niepamiętnych czasów (babcia, mama i ja)
ulubiony mazurek dzieci i gości świątecznych, może przyda się na przyszły rok
Kruchy spód wystarcza na dwa mazurki
25 dkg masła lub margaryny
3 szklanki mąki
3/4 szklanki pudru cukru
3-4 jajka
łyżeczka proszku
Wszystkie składniki zagnieść i ciato rozwałkowane ułożyć na dwie średnie blaszi i upiec
Polewa:
1/2 litra śmietany (ja uzywam takiej po 250 ml w woreczku ale można z kartonika)
2 pełne łyżki mąki pszennej
40 dkg cukru (dwie niepełne szklanki)
2 duże cukry waniliowe
125 g masła lub Kasi
W teflonowym garnku lub garnku z grubym dnem rozbełtać śmietanę z mąką dadać resztę składników i gotować aż uzyska się konsystencję gęstego budyniu. Gorącą masę wylać na przestudzony kruchy spód. Udekorować orzechami, rodzynkami, morelami itp
Ugotować podobną polwę ale bez cukru waniliowego, ale dodać dwie pełne łyżki kakao, wylać na drugi spód i udekorować migdałami udającymi bazie
To są dwa pyszne mazurki, nieco spóźnione