Hallo Kucharki, tudziez Kucharze..., z zamilowania !
Salatka z kiebasy Mortadella po alzacku !!!
Skladniki:
800 g Mortadelli
200 g Sera zoltego / szwajcar /
2 duze cebule
pare ogorkow konserwowych
Zalewa
Mortadele i ser zolty kroimy w paski, cebule i ogorki w kostke. Mieszamy w salaterce.
Zalewe sporzadzamy z kostki bulionu, dodajemy czosnek / najlepiej sproszkowany /, ocet + olej w proporcjii 2:1, sol, pieprz, musztarde, ewentualnie maggi – do smaku.
Ma byc ostro ! Krotko zagotowujemy. Po ostudzeniu, wlewamy do salaterki i mieszamy. Odstawiamy na pare godzin. Przed podaniem mozna dodac szczypiorku.
Podajemy na zimno ze smazonymi ziemiakami, frytkami lub w gorace letnie upaly , z bagietka, wiejskim chlebem.
Salatka z ziemiakow po " szwabsku "
Podobnie mozna przyzadzic " Schwäbische Kartoffelsalat " – salatke z ziemiakow
po " szwabsku ", na zimno.
Ugotowane w mundurkach ziemiaki , obieramy i kroimy w plasterki. Zamiast zoltego sera i ogorkow konserwowych, do zalewy dodajemy pokrojone w kostke swieze ogorki, nie dodajemy musztardy / ! /tym zalewany pokrojone w plasterki ziemiaki i odstawiamy na pare godzin.
Mozna podawac z miesem lub ryba, z grilla.
Zycze smacznego !!!
Pytania dot. kuchni alzackiej, lotaryndzkiej, bawarskiej,austriackiej , "szwabskiej " – Baden-Würrtemberg, propozycje , uwagi – kier. Landryn@gmx.net
Pozdrowienia
Landryn - Pichcik z alpejskiej Republiki