przez sonia N, 12.11.2006 17:31
Ciasto:
1kg maki tortowej
30 dag cukru pudru
1,5 margaryny Kasia
cukier waniliowy cynamonowy
proszek do pieczenia porcja na 1 kg mąki
1 jajko całe plus 2 zołtka
3-4 lyzki gestej smietany
Make, cukier puder, cukier wanil., proszek do pieczenia wymieszac razem, dodac margaryne i kroic nozem na droobne kawałki mieszajac z maka, zrobic "dolek" na jajka i smietane wymieszac i wyrobic jednolite ciasto.
Na duza blaszke wylozona papierem do pieczenia ( Jan Niezbedny;) wylozyc polowe ciasta, posypac lekko bułka tarta i cynamonem wg uznania i zetrzec 1.5 kg obranych ze skorki szarych renet. Druga polowe ciasta rozwałkowac i polozyc na jabłkach, skleic ciasto -spod z wierzchem- wierzch ponakłuwac widelcem. Piec w tem 180 stopni C. ok 35-40 min az sie ładnie ciasto zezłoci.
Smacznego!!! :)