przez Magda Swoch Wt, 13.01.2009 19:31
podaje Ci przepis z jakiegos poradnika, sama go jeszcze nie wypróbowałam, ale brzmi pysznie...
więc tak: bierzesz 25 dkg cebuli, obierasz, kroisz w cienkie plasterki i smażysz na maśle do lekkiego zrumienienia, następnie dodajesz mąkę (ok. 2 łyżki), smażysz mieszając, po kilku chwilach dodajesz posiekany ząbek czosnku;
z kostek rosołowych przygotowujesz bulion i dodajesz do cebuli, wlewasz pół szklanki białego wina, dodajesz do smaku sól, pieprz i tymianek;
bagietkę kroisz na kromki i opiekasz;
zupę przelewasz do żaroodpornych miseczek, na wierzchu układasz grzanki, posypujesz startym żółtym serem i zapiekasz aż ser się rozpuści;
smacznego;
dzięki za pomysł na jutrzejszy obiad.