DLA PASJONATÓW:
Homary w kremie z whisky
Potrzeba:
2 ugotowane homary,
2 łyżki masła,
4 małe dymki,
posiekane wraz ze szczypiorem,
100 ml whisky,
2 łyżeczki mąki
kukurydzianej,
łyżka soku z cytryny,
pół opakowania słodkiej śmietanki,
pół opakowania kwaśnej śmietany,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej (z umytej i sparzonej cytryny).
Homary przekroić wzdłuż na połowy, usunąć wnętrzności i wyjąć w całości mięso
z ogonów. Mięso pokroić w kostkę o boku 1.5 cm. Mięso i skorupki opłukać i osuszyć. W rondelku roztopić masło, dodać dymkę i whisky i gotować, aż zostanie ok. 3 łyżek płynu. Śmietankę, śmietanę, sok cytrynowy i mąkę zmieszać razem i wlać do zawartości rondelka. Wymieszać i na małym ogniu doprowadzić do zawrzenia. Dodać pokrojone mięso homarów i zagrzać, nie zagotowując. Do wcześniej przygotowanych połówek skorupek nałożyć gotową potrawę i posypać natką oraz skórką cytrynową. Zaraz podawać.