Troche sie pobawilam i sprobowalam "wyciagnacc srednia" z wierszenek Sciany i Maszmuna.
Mam nadzieje, ze mi to bedzie przez wszystkich (lacznie z autorkami i dawczynią, Brombą) wybaczone...
BO MY DELFINY... /swiete slowa! Moj Stary opowiedzial mi dzisiaj o tym, jak plywal z delfinami. Bronka! Czy Ty nas podsluchujesz?/ {poradzimy sobie z Hobbitami? No, mam nadzieję!} ||ja tez kiedys plywalam ...delfinem, to piekny styl, zwany rowniez motylkowym||
Nie wolno Ci wątpić i tracić nadziei. /moj szef zapytal mnie dzisiaj: "skad Ty Sciana czerpiesz poklady HOPE?". A ja mu na to: "z wierszenek w Kredensie". Szef: "Sciana, w jakim Ty jezyku mowisz?". Ja: "w jezyku tlumaczek z UN". PS Troche sie boje, ze moj szef wysle mnie na wakacje w pensjonacie nad Bugiem. Mashmun? A dostep do Internetu bedzie?/ {ale w kwestii tego co w nawiasie wyżej? To suuuuper!}||już dawno „pale się” na wakacje w pensjonacie nad Bugiem. Hobbitow tam nie będzie, mam taka nadzieje||
Jeśli wierzysz w gwiazdę, /no przeciez mowie, ze wierze w siebie. Od tego zaczyna sie skakanie na trampolynie/ {pewnie że wierzę w ¦cianę ...tfu.... w gwiazdę!} || Sciana wierzy w Sciane, Maszmun wierzy w Sciane, a ja wierze w KJ||
jeśli wierzysz, to ona istnieje /prosze zapytac Mashmuna! Wystarczy wpisac "Sciana" i leca wszystkie rozkladowki Playboya, tfu, okladki Timesa/{phi! nic prostszego! A zresztą mam dowody w gołębiach hihihi}||pytam Maszmuna: a co „wyskakuje” gdy wpisac Ita ? Usmieja sie Druhny, jak podam jedna z odpowiedzi
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C ... _Irlandzka ||
Nie wolno Ci wątpić, /jak zaczniesz watpic, Droga Druhno, to normalnie poleci na Ciebie caly grad bumerangow/ {fajna ta piosenka!... ale czy wszystkim się spodoba takie „nie wolno”?}||mnie korci, żeby „nie wolno” zastapic „nie warto” ||
w żal wpadać po szyję. /ze niby co? Z zalu mnie pokrzywilo? Pokrzywilo mnie ze stresu. Wiem co mowie, nie musze machac dyplomem. Wrzucam wsteczny. Moj Stary mowi, zebym w ogole wyskoczyla z pedzacego samochodu/ {¦ciana jak tam Twoja szyja ... tfu ... twarz? Słuchasz się Trzynastki? (co ja z tym tfu?)} ||szyje to lepiej zawinac w szalik i, Bron Boze, nie wsiadac wtedy do pedzacego samochodu (vide Isadora Dunkan)||
Jeśli wierzysz w gwiazdę, /wierze, ze KJ uda sie z Polonia/{bez czterech zdań}||wierze w sukces KJ, bez dwoch zdan||
jeśli wierzysz, to ona ożyje /a Wy myslicie, ze niby po co sa marzenia, sny i takie tam?!/ {o Matko ale ja nie mam takiej mocy... Bronka... gdzie jesteś? Wracaj z tego festiwalu!} ||a mnie sie snilo, ze Bronka w Baltyku z delfinami...tfu...z labedziami się plawi||
Głowa do góry, /bardzo przepraszam, ale wisze sowie na trzepaku. Nie lubie przyciagania ziemskiego/ {hihihi wyobraziłam sobie, że to mówię do ¦ciany}|| Masza, jak to sobie wyobrazasz ? Przeciez Sciana na trzepaku sowie wisi, „do gory nogami”||
sprawa oczywista, /Prawda Oczywista. Prosze dokladnie pisac wierszenki. Weekendowa Rada Jezyka Polskiego czuwa/ {chyba prawda oczywista?} ||dyplom od WRJP dla Maszy||
mówi Ci to delfin /na ktores tam mam Delfin Um/ {coś czuję, że go polubię, w końcu zawiera w sobie trzy magiczne literki E_L_F! Haaaa elf powrócił!} ||a ja mam na n-te DELFINA , tez „elf” siedzi sobie we mnie ...hihi||
morski optymista /moj Stary mowi, ze moj poziom pesymizmu przewyzsza moja naiwnosc. A ja sie pytam gdzie jest miejsce na PH?/ {w wydaniu oceanicznym!} ||Czy patrzenie na morze, albo na serfujacych po oceanie, albo na labedzie ze zdjecia Bronki, moze napawac pesymizmem? ||
Bo my delfiny, /trzymaMY sie w kupie. Blisko chlopakow z tatuazami, ktorzy surfuja po Swietym Oceanie. W Swietej Ciszy. W Swietej Mgle. Amen/ , {ja też delfin? Aaa w cholerę, niech będzie!}||możeMY wszystkie poplynac delfinem blisko chlopakow z tatuazami||
nigdy nie wątpimy /watpiMY codziennie. Bez watpliwosci nie byloby poszukiwania Prawd Oczywistych, haftowania, gawedzenia przy piecu. PS Sciana! Masz weekend. Przestan nauczac/ {nigdy!}||zdecydujcie się codziennie czy nigdy?||
i choćby całe morze wyschło, /zwyczajny odplyw, phi! Podlejemy wyschniete morze konewka do paprotki. PS Gdzie jest Teremi?/ {pukam w niemalowane .... to by dopiero niektóre Druhny dno miały!} ||pukaMY w niemalowane, wyschniete wieko od skrzyni w kredensie, może tam się Teremi schowala ?||
to ja zostaję. /3 dni w szufladzie. Prosze mnie nie wywolywac/ {na 200% co nie Trzynastko?}||w swoim czasie wywolamy i Sciane i Maszmuna, zeby wywolaly i nam pokazaly zdjecia. Na 100 % kazda z nich wywolamy, co nie Trzynastko?||
To ty zostajesz? /w Chinach? Nie! Przeciez polece na Krete. Sladami Mashmuna/ {a co się dziwi?}||Będą zdjecia z Chin i z Krety ?||
Tak, ja zostaję optymistą! /dziekuje, ale NIE! Zdecydowanie wole moj pesymizm. Lubie sie trzymac zasad/{zostaję, zostaję, zostaję, zostaję – 4x starczy co?} ||Z-O-S-T-A-J-E !||
Bo my delfiny, /Stary mowi, ze delfiny lubia sie bawic i przeskakiwac nad glowa/ {a jeszcze wczoraj byłam kretem!} ||i teraz skaczesz ... staremu nad glowa ?||
nigdy nie wątpimy /nie watpie. Przeciez mowie, ze sie nawracam/ {zaczynam kurna jakoś wątpić pod koniec tej wierszenki} ||dobrze, ze wierszenka się konczy, bo nim jedna się nawroci to nam druga zwatpi||
i choćby świat na głowę runął, /phi! Jak to dobrze, ze mam tynk na karku. W cholere z nerwami/ {a to jeszcze przed nami?} ||szkoda się denerwowac na zapas||
nas nie opuści. /pytam niesmialo: PH w HP?/ {coś czuję, że taki wers to Sowa zamieniłaby w perełkę!}||wiadomo, ze Sowa to PH w HP||
Co nie opuści? /prosze podpompowac trampolyne/ {Co? Sowa?}||Sowa na trampolinie, jak na grzedzie siedzie i będzie w nas strzelac...perelkami||
Nas nie opuści dobry humor! /chcialabym podac definicje slowa "dobry". Voila. Dobry=Kredensowy. Niech zyja Druhny w Komunie/{nie wiem czy to jest piosenka na dzisiaj ale była pod ręką, a Emcia zaraz zajrzy, same Druhny rozumiecie....majtki mnie opuściły zupełnie...! Ale puenta...ekhm....ekhm...} ||no teraz to już naprawde pekam ze smiechu...Kredens-Komuna-Majtki-Puenta ||
GRZEGORZ TURNAU + /Delfin & Sciana PS A nie mowilam, ze najlepsze sa depresyjne duety?/ + {Kret ... tfu ... Delfin ... tfu... Maszmun} + ||Ita vel Delfina||