Buraki w czekoladowym ciachu (wiem, ale sprobujcie najpierw!)
Naturalny antydepresant dzieki polaczeniu betainy z burakow i co najmniej 70%ej czekolady no i pycha (wyprobowane na najwybredniejszych jadaczach )
skladniki
250g dobrej czarnej czekolady (70% minimum), polamana na czesci
250g niesolonego masla, w kilku plastrach
250g cukru
3 jaja
150g maki
lyzeczka proszku do pieczenia
250g ugotowanych, obranych i grubo startych burakow
5 duzych lyzek stolowych smietany
olejek waniliowy do smaku
Przygotowanie
podgrzej piekarnik do 180oC; wysmaruj foremke maslem;
czekolade i maslo wloz do zaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika by sie rozpuscily – wymieszaj; zmiksuj jaja, cukier, proszek do pieczenia i make; wbij lekko ochlodzone roztopiane maslo i czekolade az masa bedzie rownomierna; dodaj smietane; delikatnie wmieszaj lyzka buraki – nie mieszaj za bardzo bo ciasto bedzie twarde; wlej do foremki, wyrownaj i wstaw do piekarnika na okolo 20 minut; noz lub patyczek wlozone w ciasto powinny byc leciutko oblepione wilgotnawymi okruchami; nie piecz zbyt dlugo bo ciasto bedzie za suche!
mozna podawac tez na cieplo z kulka lodow waniliowych
smacznego!