przez Trzynastka Pt, 13.05.2005 14:38
Dzieki wszystkim za czarne czary-mary na szczescie, przyjmuje motyle, sny, usmiechy, cudne kwaty i zyczenia. No, po prostu wielkie dzieki za pamiec.
Zero slonca u mnie, dzien bedzie pelen wspomnien.
"Gdyby drzwi postrzegania byly uchylone,
wszystko wydawaloby sie takie, jakie jest-
NIESKONCZONE
W. Blake
Sobie zycze tego postrzegania bez stepienia, jakie czesto niesie uplywajace zycie.
A dla Was kilka slow od D. Weaterforda:
Gdy dzieci naucza sie, ze szczescie nie polega na tym, co sie ma, ale na tym, kim sie jest...
Gdy naucza sie, ze dawanie i wybaczanie daje wiecej satysfakcji niz branie i zemsta...
Gdy naucza sie, ze uzalanie sie nad soba nie zmniejsza cierpienia, lecz czyni to wewnetrzna sila i duchowa moc...
Gdy dowiedza sie, ze nie sa w stanie kontrolowac otaczajacego ich swiata, lecz sa panami wlasnej duszy...
Gdy dowiedza sie, ze stosunki z innymi ludzmi beda sie prawidlowo rozwijac tylko wtedy, gdy wyzej beda cenic przyjazn niz wlasne "ja", kompromis niz dume i sluchanie niz dawanie rad...
Gdy naucza sie, ze mozna znalezc przyjemnosc w podnoszeniu innych na duchu, a nie w pseudo-mocy spychania ich na dno...
Gdy dowiedza sie, ze pochwaly ze strony innych moga schlebiac, ale sa bez znaczenia, jesli nie sa poparte szacunkiem do samego siebie...
Gdy naucza sie, ze wartosc zycia mierzy sie nie latami spedzonymi na gromadzeniu dobr, lecz chwilami, w ktorych dajemy innym cos z siebie: dzielimy sie madroscia, wzbudzamy nadzieje, ocieramy czyjes lzy i poruszamy serca...
Gdy naucza sie, ze piekna nie dostrzega sie oczami, lecz sercem; ze nawet, gdy ciezkie czasy i trudy zycia spustosza nasza zewnetrzna powloke, wzmocnia nasz charakter...
Gdy naucza sie, ze nalezy powstrzymac sie przed ocenianiem innych ludzi, gdyz wszyscy mamy zarowno dobre, jak i zle cechy; to, ktore z nich wezma gore, czesto zalezy od pomocy, ktorej udzielimy innym ludziom, lub bolu, jaki im zadamy...
Gdy naucza sie, ze kazdy czlowiek posiada dar swego jedynego i wyjatkowego "ja", ze celem zycia jest dzielenie sie ze swiatem tym, co w nas najlepsze...
Gdy dzieci naucza sie tych wszystkich zasad i dowiedza sie, jak wprowadzic je w trudnej sztuce dobrego zycia, nie beda juz dziecmi. Beda blogoslawienstwem dla tych, ktorzy je maja i wartosciowym przykladem dla calego swiata.
Przed chwila dzwonila znajoma z zyczeniami; na Karaibach widziala wyryty napis:
"Jestem osiemnastka z czetrdziestoletnim doswiadczeniem".
No, powiedzmy, ze to u mnie prawda.
Milego weekendu....................13
P.S. MalgosiuSz, test w temacie TEST