Galaretka porzeczkowa Lucyny ćwierciakiewiczowej

Smacznie

Galaretka porzeczkowa Lucyny ćwierciakiewiczowej

Postprzez niteczka Pt, 15.07.2005 09:51

Fantastyczna, bo niepracochlonna i szybka:)
"Dwa funty porzeczek czerwonych czysto obranych i wypłukanch, funt i pół cukru miałkiego włóż razem w rondel przesypując porzeczki, gotuj dopóki pianą dobrze nie okryte. Wtedy odstaw z ognia, a gdy przestanie się gotować wstaw znów na ogień i to powtarzaj trzy razy. Następnie wylej na gęste sito, a skoro przecieknie, zaraz nalewaj w słoiki. Galaretka ma śliczny kolor i jest bardzo smaczna".Tę znakomitą, tradycyjną galaretkę, która zastygnie bez trudu z powodu dużej zawartości pektyn w porzeczkach, możemy przygotować z 1,5 kg porzeczek i 1 kg cukru. Będzie doskonałym dodatkiem do nadziewania kruchych ciasteczek, smarowania mazurków i przygotowywania domowego cumberlanda (sosu z porzeczkowej galaretki, chrzanu i czerwonego wina) - nie ma lepszego dodatku do pasztetu, wołowiny i pieczonego drobiu!
niteczka
 
Posty: 8
Dołączył(a): Pt, 15.07.2005 08:22
Lokalizacja: Gda

Uzupelnienie:

Postprzez niteczka N, 17.07.2005 08:51

cukru mozna dodac mniej; galaretka i tak dlugo sie nie uchowa; a w koncu taka role -konserwujaca - (oprocz podwyzszenia wartosci kalorycznej) on spelnia...
niteczka
 
Posty: 8
Dołączył(a): Pt, 15.07.2005 08:22
Lokalizacja: Gda

Re: Galaretka porzeczkowa Lucyny ćwierciakiewiczowej

Postprzez welfareheals Cz, 14.10.2021 06:01

welfareheals
 
Posty: 33376
Dołączył(a): Cz, 23.09.2021 12:39

Re: Galaretka porzeczkowa Lucyny ćwierciakiewiczowej

Postprzez welfareheals So, 03.09.2022 17:20

welfareheals
 
Posty: 33376
Dołączył(a): Cz, 23.09.2021 12:39



Powrót do Przepisy kulinarne