To mój przepis na ser w stylu śródziemnomorskim.
* 1 kostka sera twarogowego - 250 g,
* 3 - 4 łyżki oliwy extra virgine,
* 1 ząbek czosnku,
* 1 liść laurowy,
* 3 -4 kulki ziela angielskiego,
* majeranek (świeży lub suszony) - 1 czubata łyżka
* sól, pieprz
Kostkę serka kroimy wzdłuż na dwie części. Do małej miseczki (ja używam maselniczki) wlewamy łyżkę oliwy i rozprowadzamy ją po ściankach. Obsypujemy teraz posiekanym świeżym majerankiem lub suszonym, solą i pieprzem. Wkładamy pierwszą część serka i dociskamy do ścianek. Na wierzch sera rozsmarowujemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posypujemy majerankiem, solą, pieprzem i rozgniecionym zielem angielski. Polewamy oliwą i przykrywamy drugą częścią serka. Na wierzch sera sypiemy majeranek itd. + liść laurowy. Całość ponownie polewamy oliwą. Odstawiamy do lodówki na 3 - 4.
godziny.
P.S. Ja czasem do środkowej warstwy dodaję kapary lub posiekane zielone oliwki. Albo wersja pikantna - jedna posiekana papryczka piri-piri. Ser powinien być w kostce (takiej jak masło) - najlepiej śmietankowy.
Najlepiej smakuje z razowym świeżym chlebem i białym winem.