Sernik Neli Rubinstein

Smacznie

Sernik Neli Rubinstein

Postprzez Ina Cz, 28.06.2007 20:59

Witam i proszę o radę. Upiekłam sernik wg. "Kuchni Neli" Anieli Rubinstein i wyszedł taki malutki skromniutki. Czy któraś z pań wzbogacała go np. owocami, czekoladą itp. Czy raczej nie poprawiać autorki słynącej ze wspaniałej kuchni, bo się wypiek zepsuje. Już sama nie wiem...
Ina
 
Posty: 164
Dołączył(a): Cz, 15.09.2005 23:38

Postprzez Nostalgija Cz, 28.06.2007 22:20

Ja do sernika zawsze daję rodzynki. Ewentualnie kruszonke
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Postprzez Ina Pt, 29.06.2007 07:55

[quote="Nostalgija"]Ja do sernika zawsze daję rodzynki. Ewentualnie kruszonke[/quote]
Dziękuję, tylko że juz upiekłam i nie wem czy mogę teraz położyć jakieś owoce i galaretkę, czy nic nie ulepszać? Zdążyłabym, goście dopiero wieczorem :)
Ina
 
Posty: 164
Dołączył(a): Cz, 15.09.2005 23:38

Postprzez Nostalgija Pt, 29.06.2007 18:49

Inuś możesz położyć np brzoskwinie. Chociaż ja bym zostawiła tak jak jest
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Postprzez Ina Pt, 29.06.2007 21:47

Podałam taki jaki upiekłam i wszystkim bardzo smakował, więc polecam. Jest łatwy i oryginalny. Dziękuję Nostalgijo za wsparcie:)
Ina
 
Posty: 164
Dołączył(a): Cz, 15.09.2005 23:38

Postprzez Janka2 So, 30.06.2007 18:01

Ina, podaj proszę przepis na ten sernik. Serników nigdy dość, szczególnie jak sprawdzony. Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Janka2
 
Posty: 344
Dołączył(a): Pn, 07.03.2005 12:37
Lokalizacja: Szczecin

Postprzez Nostalgija So, 30.06.2007 18:36

Nie ma za co Inuś.
Janka swięta prawda, serniki są najlepsze na świecie
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Postprzez Ina So, 30.06.2007 18:53

Z wielką przyjemnością :)

Składnili:
350g białego sera
8 łyżeczek stołowych masła
mała paczka wafli
2 jajka
2/3 (130g)cukru
pare kropli esencji waniliowej do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny

Lukier
1 szklanka (1/4 litra) gęstej śmietany
4 lyżki stołowe cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 lyzeczki esencji waniliowej

Wafle pokruszyć za pomocą wałka: masło roztopić.
Pokruszone waflę oraz maslo wymieszać i umieścić w tortownicy średnicy 22cm, następnie masę rozprowadzić w ten sposób, by cienką warstwą pokryło dno i boki tortownicy. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut, do czasu aż masło całkiem stężeje.
Piekarnik nagrzać do temperatury180 stopni. Ser, jajka, cukier, esencję waniliową oraz sok z cytryny wymieszać, a nastepnie zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć ją do dobrze schłodzonej"formy"z wafli i masła.
Wstawić do piekarnikai piec około 30 minut. Sernik będzie upieczony, gdy poruszywszy tortownicą, stwierdzimy, że masa zastygła. Powierzchnia powinna być jasnozłota, masa serowa zaś zwiększy swą objętość na tyle, że całkiem wypełni" formę" z wafla.
Sernik odstawić na 20 minut w temperaturze pokojowej, by nieco przestygł. Masa z sera trochę opadnie, ale to miejsce wypełnimy lukrem.
Śmietanę, cukier, sok z cytryny i esencję waniliową dokładnie wymieszać. Masę wylać na sernik i starannie wygładzić. Wstawić do piekarnika i piec 5 min, aż cukier się rozpuści. Wyjąć i odstawić w temperaturze pokojowej aż wystygnie, a nastepnie wstawić do lodówki. Gdy lukier zrobi się twardy i świecący sernik jest gotowy.

Nela pisze o nim tak: "Ten znakomity sernik o idealnie gładkiej konsystencji zapieczony w chrupkiej skorupce i polany lukrem sporządzonym ze śmietany pierwszy raz jadłam w Los Angeles zaraz po urodzeniu mojej córki Aliny. George Cukor, dowiedziawszy się o szczęśliwym wydarzeniu, poprosił swoją węgierska kucharkę o upieczenie tego sernika i przysłał mi go do kliniki..."

Wczoraj degustowaliśmy go. Jest lekki, delikatny, pyszny.

Janeczko, przy okazji chcę Ci podziękować za smakowitą wypowiedź o pieczonej gęsi. Piekłam na Boże Narodzenie zainspirowana tym co napisałaś. To nie była gęś, to była poezja:)
Ina
 
Posty: 164
Dołączył(a): Cz, 15.09.2005 23:38

Postprzez Janka2 So, 30.06.2007 22:20

Dziękuje bardzo, już przepis wygląda smakowicie! Uwielbiam serniki, upiekę przy najbliższej okazji. Lubię takie przepisy z "duszą" - dziękuję.

Cieszę się, że przepis na gąskę zyskał uznanie. Pięknie to ujęłaś - taka gąska to jest poezja:)
Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Janka2
 
Posty: 344
Dołączył(a): Pn, 07.03.2005 12:37
Lokalizacja: Szczecin

Postprzez teresa Śr, 13.02.2008 01:16

mój przepis wedle jeszcze mamy receptury na sernik i sero-mak.


S E R N I K

ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 jajko
8 dkg margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 30% /ale daję jaką mam/

wszystko zagnieść, wyłożyć do formy wysmarowanej margaryną i posypać bułka tartą lub wyłożyć papierem - praktyczniej.

piec w gorącym piekarniku 10 min. w temp.200 C

w tym czasie przygotować:

1 kg sera mielonego
5 jaj /piana osobno/
3 łyżki śmietany
1 budyń bananowy
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1 cukier waniliowy
wszystko zmiksować na jednolita masę i wlać na podpieczone ciasto,
dalej piec 30 min. w temp.180 C

w tym czasie:
ubić pianę z białek, dodać płaska łyżkę mąki ziemnniacznanej

po 30 min.wyłożyć równomiernie pianę, posypać wiórkami kokosowymi
i piec jeszcze 15 min. w 180 C.

do sernika można dodać bakialie według uznania, sernik posypać cukrem pudrem!

nie ma siły każdemu się uda!


Jeżeli chcemy zrobić sero-mak to:
postepujemy jak przy serniku ale nie wykładamy jeszcze piany.

kiedy mamy już sernik tj.po 30 min.
dodajemy masę makową /najlepiej gotową/
ona jest jest już doprawiona, cukrem, bakaliami, dodajemy tylko

1 kg masy makowej
5 jaj /bez białek/
3 łyżki śmietany
1 szklanka mleka,
1 budyń bananowy

wszystko mieszamy i delikatnie lejemy na wcześniej upieczony sernik
i do piekarnika ponownie na 30 min. temp.180 C

po 30 min.na sero-mak wykładamy piane z wszystkich białek i na 15 min.do piekarnika.

Piana musi być ubita na sztywno.

smacznego!
Avatar użytkownika
teresa
 
Posty: 1578
Dołączył(a): So, 05.01.2008 22:51
Lokalizacja: z krainy marzeń

Postprzez kinia0406 Śr, 13.02.2008 01:18

.
Ostatnio edytowano Pt, 12.06.2009 02:43 przez kinia0406, łącznie edytowano 1 raz
kinia0406
 
Posty: 12698
Dołączył(a): So, 07.05.2005 19:15

Postprzez teresa Śr, 13.02.2008 01:23

Kiniu, naprawdę jest ok. i prosty!
Avatar użytkownika
teresa
 
Posty: 1578
Dołączył(a): So, 05.01.2008 22:51
Lokalizacja: z krainy marzeń

Postprzez kinia0406 Śr, 13.02.2008 01:29

.
Ostatnio edytowano Pt, 12.06.2009 02:43 przez kinia0406, łącznie edytowano 1 raz
kinia0406
 
Posty: 12698
Dołączył(a): So, 07.05.2005 19:15

Postprzez teresa Śr, 13.02.2008 01:38

ja też, ale dzis mam dobry dzień i upiekłam z tych przepisów szarlotkę "sypaną" super, to dodaje swoje sprawdzone !
Avatar użytkownika
teresa
 
Posty: 1578
Dołączył(a): So, 05.01.2008 22:51
Lokalizacja: z krainy marzeń

Re: Sernik Neli Rubinstein

Postprzez Iieva49 Wt, 07.05.2019 13:24

Iieva49
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt, 07.05.2019 12:48

Re: Sernik Neli Rubinstein

Postprzez Kovi45dg Wt, 29.09.2020 12:47

nie słyszałam nigdy o nim.
-
Instagram Ranking
Kovi45dg
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt, 29.09.2020 12:30

Re: Sernik Neli Rubinstein

Postprzez Brij7lka N, 11.10.2020 20:14

nie słyszałam o nim.
-
catering na imprezy firmowe
Brij7lka
 
Posty: 1
Dołączył(a): N, 11.10.2020 19:56

Re: Sernik Neli Rubinstein

Postprzez Pso4gha N, 08.11.2020 20:16

jakiś sos będzie pasować?
-
producent masztów flagowych
Pso4gha
 
Posty: 1
Dołączył(a): N, 08.11.2020 19:54

Re: Sernik Neli Rubinstein

Postprzez Nogki7js Wt, 22.12.2020 21:27

czym można go urozmaicić?
-
panele fontowoltaiczne śląskie
Strefa Energii
Ulica: Fabryczna
Nr lokalu: 5b
Kod pocztowy: 55-080
Miasto: Pietrzykowice
NIP: 8652345284
REGON: 180658754
Adres e-mail: biuro@strefaenergii.com
Telefon kontaktowy: 535989535
Nogki7js
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt, 22.12.2020 21:05

Re: Sernik Neli Rubinstein

Postprzez anialek Wt, 05.01.2021 02:41

Ina napisał(a):Witam i proszę o radę. Upiekłam sernik wg. "Kuchni Neli" Anieli Rubinstein i wyszedł taki malutki skromniutki. Czy któraś z pań wzbogacała go np. owocami, czekoladą itp. Czy raczej nie poprawiać autorki słynącej ze wspaniałej kuchni, bo się wypiek zepsuje. Już sama nie wiem...


Witam! Moja mama go piekła i zawsze wychodził wyśmienity! Piękne chwile się przypominają... :D Pozdrawiam! :D
"Życie jest jak nudna sztuka w teatrze, ale nie warto się spieszyć z wychodzeniem przed nieuniknionym końcem spektaklu" Andrzej Wajda
Avatar użytkownika
anialek
 
Posty: 350
Dołączył(a): Pn, 09.05.2005 09:49
Lokalizacja: Z miasta Feliksa Nowowiejskiego twórcy "Roty"

Następna strona

Powrót do Przepisy kulinarne