Zapragnałem mieć mufinkę...... wyszło ich dziesięć.
300 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao
150 g masła
150 g cukru (najlepiej brązowego)
170 ml mleka
2 jaja
Garść posiekanych orzechów włoskich i płatków migdałowych
10 kostek białej czekolady
cukier puder do posypania
Najsampierw trzeba przesiać do dużej miski mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Dosypać obiema garściami orzechy i migdały.
Masło roztopić, rozpuścić w nim cukier, a później ostudzić.
W trzecim naczyniu wymieszać jajka z mlekiem. Pamiętajcie, naczyń musi być dużo. Najlepiej jak kuchnia wygląda po wszystkim jak pobojowisko. Inaczej nie ma radochy.
Do suchych składników dodać mokre. Wymieszać, ale nie za dużo, bo ciasto ma być grudkowate.
Foremki mufinkowe wysmarować tłuszczem, wypełnić do 3/4 objętości (ewent wysokości).
Piec w piekarniku ok 20 min / 200 st.C
Wygląda to tak:
Ps. Zapomniałem o dodaniu po kostce białej czekolady (lub łyżeczce płynnej) do każdej foremki w trakcie nakładania ciasta
Może założymy klub łasucha ?