Witam wszystkich smakoszy!!! Jestem tu po raz pierwszy i chcę podzielić się z Wami przepisem na babkę dla laików!! Jako, że sama mam dwie lewe ręce do wypieków, babka ta jest częstym gościem na naszym rodzinnym stole!
"Łatwa Babka"
1/2 kost. margaryny
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki kartoflanej
3 łyżki mąki pszennej
3 jajka (białka na pianę)
3 łyżki oleju
1 łyżka octu
1/2 olejku cytrynowego
1/2 paczki proszku do pieczenia ( ok 2 i 1/2 łyżeczki)
Ciasto przygotowujemy za pomocą miksera ( dzięki Ci, Panie za miksery!!!)
Do miski włożyć margarynę i wsypać cukier. Podczas ucierania dodać żółtka (po jednym, co kilka minut) oraz olej, ocet i olejek cytrynowy.
Wymieszać w jakimś naczyniu obie mąki z proszkiem do pieczenia i wsypać (najlepiej łyżką) do ciasta. W tym czasie ubić białka na sztywną pianę (to już ręcznie - chyba, że ma się dwa miksery ) i dodać do ciasta. Miksować dłuższą chwilę, by wszystkie składniki ładnie się połączyły. Formę do babki wysmarować tłuszczem. Jeżeli ktoś lubi kolorowe babeczki, to może do połowy ciasta dodać kakao! Wlać do formy i piec ok. 60 min. w 160 st. ( w razie potrzeby temp. zminiejszyć lub zwiekszyć )
PS. Powinno udać się każdemu (nawet z zamkniętymi oczami)!!;)
PS2. Smacznego!