Przepis sprawdzony, szybki i bardzo smaczny. Najlepiej jesc tego samego dnia
1kg jablek
Przepis na ciasto:
1,5 szklanki maki
1/2 kostka masla
0.5-1 szklanka cukru - w zaleznosci jak slodkie ciasto kto lubi
troche zimnej wody
Przepis na krowke-karmel: (na oko
1 lyzka masla
2 lyzki cukru
3 lyzki mleka
Ciasto:
1. Maka+cukier+posiekane maslo - szybko zagniesc, by powstala jednolita masa.
2. Jesli ciasto jest zbyt suche, dodac troche wody.
3. Schowac do lodowki.
--------------------------------
Jablka
1. Umyc, obrac, pozbyc sie pestek, poktoic na okolo 8 czesci.
2. Do rondelka wrzucic maslo, mleko cukier. Mieszac az zgestnieje i zacznie sie karmelizowac. Nie przypalic!
3. Mase wylozyc na dno okraglej tortownicy.
4. Wylozyc jablka, obojetnie jak, aby przykryly dno.
5. Wstawic do piekarnika na 15-20min do 180st
6. Wyjac, ostudzic.
7. Wyjac ciasto. Albo rozwalkowac, albo odrywac kawalki i splaszczac w dloni przykrywajac jablka. Piec przez kolejne 15-20min w 180st, az casto zarumieni sie.
8. Wyjac, odstawic do ostygniecia.
9. I teraz czary mary! Przykrywamy tortownice talerzem lub polmiskiem i obracamy blache tak, by ciasto bylo na dnie a jablka na gorze
Podawac gorace