przez nigra54 N, 14.12.2008 12:59
2-3 ziemniaki ugotować w mundurkach,5-6 płatów śledziowych/namoczyć w wodzie,żeby nie były zbyt słone/-pokroić w paski,2-3 cebule pokroić w piórka/sparzyć na sitku lub durszlaku,żeby nie była piekąca/,kilka buraczków czerwonych 4-5 szt./ugotować i poszatkować na grubych oczkach tarki/,1 majonez /winiary najlepszy/.Pokrojone w kostkę ziemniaki ułożyć na spód naczynia wybranego/może być duża salaterka lub półmisek/.Na ziemniaki układać śledzie,cebuliszcze i tak na przemian aż się wzajemnie wykończą.Następnie układamy buraczki w całości a na buraczki nakładamy majonez/słoiczek średni/ i to jest wsio/. Szuba musi się znależć w lodówce albo na balkonie na kilka godzin.Nie dodajemy żadnych przypraw!Majonez przybiera kolor biskupi,sałatka stanowi ciekawy element dekoracyjny na stole i przyciąga głodomorów.Nadaje się na stół wigilijny!Jak ktoś nie wierzy to niech sprawdzi przed wigilią i już. A blin to nie umiem,to jakaś wyższa szkoła jazdy!