Basiu, mam pytanie to ciasto białkowe w jakiej blaszce pieczesz, (tortownica, keksówka, blacha prostokątna)?
Bardzo mnie zainteresowało, bo często zostają mi białka i nie bardzo wiadomo co z nimi zrobić.
Ja dzisiaj upiekłam drożdżowy placek maślany (bardzo prosty) więc mogę się podzielić przepisem, bo chyba jeszcze nie było. W całym domu pięknie pachnie domowym ciastem!
DROŻDŻOWY PLACEK MAŚLANY
1 szklanka mleka;
10 dag masła;
10 dag cukru;
Te składniki średnio zagrzać w rondelku, do całkowitego rozpuszczenia cukru i odstawić do ostudzenia.
Około 6-7 dag drożdży rozprowadzić w szklance 1 łyżeczką cukru i 3-4 łyżeczkami ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia (do pełnej szklanki).
60 dag mąki;
2 żółtka;
25 dag twarogu ( Piątnica półtłusty);
skórka otarta z 1 cytryny;
Do miski przesiać mąkę, dodać 2 żółtka, szczyptę soli, ciepłe mleko ze składnikami, wyrośnięte drożdże oraz pokruszony twaróg i otartą skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać łyżką, zamknąć miskę, odpowietrzyć i wstawić do mocno ciepłej wody (70-80 st C). Po otwarciu się miski (chodzi o miskę Tupperware), ponownie ją zamknąć i odpowietrzyć – powtarzać ok. 3 razy aż ciasto wypełni całą miskę. To trwa krótko, bo ciasto szybko rośnie.
Ciasto wyłożyć na blachę wyłożona papierem lub natłuszczoną masłem, palcami wycisnąć zagłębienia (patrz zdjęcie) i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 min.
Pozostałe masło tj. ok. 10 dag (najlepiej prosto z lodówki);
Uwaga: do tego ciasta nadaje się masło EXTRA waga 200 g. nie żaden MIX, ponieważ ono się szybko topi i nie można go ustrugać na ciasto!
ok. 6 – 7 dag cukru;
1 opakowanie cukru waniliowego;
Masło ustrugać bezpośrednio na ciasto i posypać równomiernie cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. (zdjęcie 2)
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min w temp. 200 st. C. na złocisty kolor.
A ponieważ brałam lekcje wklejania zdjęć u Placunia, dołączę i zdjęcia z poszczególnych etapów przygotowania ciasta.
Pozdrawiam wszystkich.