Wiosna - cieplejszy wieje wiatr, (a w skali Beauforta to ile bedzie?) /a Pan Fizyk co tak w pierwszym wersie wyskakuje z pItaniem? Porzadek w wierszence musi byc, ne? W pierwszym wersie nalezy poklonic sie Alberci, tfu, WIOSNIE!!!/ ||klaniam się wiosnie, Alberci i Druhnom, bo dawno mnie tu nie bylo||
Wiosna - znów nam ubyło lat, (co?! Albercia pedzi z gumko myszko do szuflady z dokumentami, czuje sie upowazniona do wymazania daty urodzin) /”wiek – kleks”, terA to tylko z gorki/ || „z gorki na pazurki” – na sankach, z Marzanna w dloniach||
Wiosna, wiosna w koło, rozkwitły bzy. (no bez przesady, pierwsze zakwitnO jablonie) /no bez przesady, pierwsze zakwitnO japonskie wisnie. Azja gorO/ || u mnie pierwsza będzie forsycja ||
Śpiewa skowronek nad nami, (przeciez na pierwszy rzut oczodolu widac, ze to Hobbitu przebrany za skowronka. Chce sie tym sposobem przypodobac Maszmunowi, bo Maszmun tylko Branford i Branford, o Hobbitu nie dba!) /eeee tam nie dba! Maszmun tylko tak udaje, ze nie dba o HobbitU. PS Emciu, Druhna Dyskrecja si klania i uprzejmie informuje, ze HobbitU ma na drugie Branford, a jak!/ || u mnie tej wiosny KJ z plyty „Dansing” robi za skowronka ||
Drzewa strzeliły pąkami, (BUM! BUM! BUM!) /Sowus, nie boj sie, to tylko drzewa strzelajO pakami, to nie jest jeszcze trzesienie ziemi pod stolem. A propos trzesienia ziemi, to Ty Sowus nie siej forumowej propagandy, bowiem w czasie trzesienia ziemi nalezy wlasnie wejsc pod stol albo inny solidny mebel. PS Jakby Druhny byly zainteresowane dokladnOM pogadankOM na ten temat, to moge udzielic korepetycji na ten temat. HobbitU juz wlekO podium/ || na razie, po tapnieciu, talerze sie obsunely, ale nie ze stolu, tylko w obserwatorium na Sniezce||
Wszystko kwitnie w koło, i ja, i Ty. (KONKURS. Jakim kwiatem zakwita Albercia?) /hi hi...Kolejny KONKURS: jak szybko przekwita Albercia? Pan Fizyk zdecydowanie nie jest feministkOM/ || Albercia nigdy nie przekwita – bo jest KAMIENNA ROZA ||
Ktoś na niebie owce wypasa, hej (hihi, zezro calO niebieskO trawe i dopiero wpadnO w czarnO dziure!) /ale czy mozg takiej owcy tez bedzie niebieski? PS Kangurzyco, Ty lec do szkoly Piotrka i zrob rozpierduche! Masz moje blogoslawienstwo. I tu mi sie przypomnialo, ze kiedys-gdzies dostalam pale z biologii, bowiem zrobilam rozpierduche pani profesor, ktora kazala mi kroic dzdzownice. Ze niby czego mialam sie z tego doswiadczenia nauczyc? Jak trzymac noz? Ech....Co ja dzisiaj z tym podium tak latam po wersach?/ || ”pasa się, pasa, na blekitnym niebie, owieczki biale ...”- jak w piosence, która dedykowalam kiedys „forumowym barankom” ||
Popatrz zakwitł już Twój parasol, hej (nawet Mary Poppins zazdrosci takiego organicznego wystroju) /Emciu, ta Michelle to ma glowe na karku w czasie „kryzysu”! Jakby prezydentura nie wyszla, to zawsze mozna otworzyc Bialy Sklep z organicznOM zywnosciOM. Niech zyje small business!!! PS Emciu, czy Ty tez oczami wyobrazni zobaczylas ten ogrod w kolorze, czyt. w realu? I co Ty na to?/ || Michelle propaguje ekologiczna zywnosc, ale chyba nie zrobi sklepu w Bialym Domu ?||
Nawet w bramie pan Walenty stróż, (a co? Przy bramie Kredensu jest stroz? Juz sie inaczej nie dalo utrzymac calej zgrai w porzadku?) /toz trabiO, ze jest „kryzys”, ne? Pan Walenty w bramie sprzedaje maryske, tfu, pobiera oplate za wstep do HalYnki! A jak! Jak juz sie musimy sztucznie izolowac, to przynajmniej mozemy na tym zarobic! Czek, calOM uzbieranOM kwote przeznaczymy na szczytny cel, mozna mylic z HawirU nad BugU. Klik, klik!/ || jestem za ! Już dawno wiadomo, ze sw. Walenty jest patronem HP !||
Puszcza wiosną pierwsze pędy już. (niech sie tak tymi pedami nie afiszuje, bo jeszcze go chlopaki zwinO) /zaraz tam PUSZCZA! Pierwszy ped to taki „wyprany z uczuc, tfu, podporzadkowany” @ Kangurzyca. Niech tylko dorosnie, dojrzeje...co to ja azjatyckich bojsow nie znam? Nie rozwijam tematu, bo jest weekend i mam szlaban na dno/ || Pan Walenty puszcza pedy i co na to Albercia ?||
Portret dziadzia rankiem wyszedł z ram, (RAMY ZLOCONE ODDAM. DZIADZIU.) /RAMY ZLOCONE ODKUPIE. AKT ALBERCI./ || SW. WALENTEGO W ZLOTEJ RAMIE KUPIE !||
I na spacer poszedł sobie sam. (wstyd! Babcia tez chce isc sie przewietrzyc!) /a co to Babcia nie ma co robic w zagrodzie, jak sie tak dziadzius szlaja po wertepach?/ || no....nie calkiem sam...poszedl na spacer z naMY, druhnaMY ||
Nie przeszkadza tytuł, wiek i płeć, (przeszkody to my, znaczy on, a nie mam ,znaczy jemu!) /MY to ON? NAM to JEMU? Emciu, Druhna Dyskrecja dyskretnie daje Ci znak, ze mlodziez czyta, taka co to jeszcze „MILK” ma pod wasem, ih ih/ ||bez względu na wiek, każdy może na spacer z dziadkiem(a nawet pra-dziadkikem) isc ||
By zieloną wiosnę w głowie mieć. (go green HalYnko! Niech ci ogrod warzywny zaswita w glowie!) /Michelle zalozy strone internetowa, bedzie mozna jednym kliknieciem kupowac swieze warzywa, chlopaki z FBI rano przyniosO przesylke, jak kiedys mleczarze mleko, ech....Albercia sie rozmarzyla... jaki piekny bylby swiat bez wojny, korupcji, konspiracji, kryzysowej propagandy i innych dupereli/ || zielono w glowie, a na glowie – siwy wlos||
Wiosna - cieplejszy... (czili zwiekszona energia kinetyczna czastek powietrza. Pan Fizyk.) /czy ptaki juz przylecialy z cieplych krajow? Wszystkie jak jeden maz?/ || jeden maz już przylecial, to dopiero ptaszek był !||
Ktoś na niebie... (ide robic obiad bedzie niebo w gebie!) /no to szczekamy na przepis oraz foodie fotke, czyt. footke/ || Emciu, nakarmimy tego ktosia ?||
Portret dziadzia... (wedruje wsrod wiosennych pol i lak) /szli...szli...szli.... PS gdzie jest Bronka? Pokutuje?/ || nie spoczniemy, nim dojdziemy... do wiosny||
Wiosna... wiosna... wiosna... (nie zapominajmy o przypadku Kangurzycy i konczmy te zaspiewke, bo poleci bumerang...) /nie poleci. Kangurzyca jest pokojowo nastawiona do Forum, takie zimowe trendy made in Kangurowo. Auuuuuc!/ || a u Kangurzycy już jesien się zaczyna ?||
Skaldowie (Emcia, tekst ukradlam z Marginesu jak mi wiosna mila!) /Sciana, co by tam jeszcze ukrasc z Marginesu?/ || Ita, na Marginesie w zamian, troche wiosny zostawilam ||
OD ZIMY DO WIOSNY czyli Z MARGINESU DO HP,
przez wielkopolska wies, z pozdrowieniami !