składniki
30 dag maki
kostka masła
10 dag cukru
2 żółtka
2 łyżki śmietany kwaśnej
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować na cienki placek i rozłożyć na posmarowaną wcześniej tłuszczem i bułką tartą formę piec na słomiany kolor( w zależności od piekarnika 15 -30 min.) w temp. 200 st.
nadzienie
80 dag twardych gruszek
szklanka słodkiej śmietany 18%
20 dag serka homogenizowanego
20 dag cukru
łyżeczka skórki z cytryny
4 jajka
płatki migdałowe
Gruszki obrać przekroić na pół , usunąć środki z pestkami. Składniki nadzienia wymieszać i wylać na podpieczony spód ciasta. Ułożyć ponacinane wypukłą stroną gruszki, wierzch posypać płatkami migdałowymi
Piec jeszcze około 30-40 min Ciasto przed podaniem powinno wystygnąć.