przez anya_anya So, 09.06.2007 12:25
Droga Zdzisławo z Bobolic,
Ciesze sie, ze zaufałaś naszej redakcji i ze swoim problemem zwróciłaś się do nas. To bardzo powazna sprawa – ciesze się, ze jej nie zlekceważyłaś. Jak zapewne wiesz cukier jest substancja, która w nadmiarze może człowiekowi zaszkodzic. Nie zawiera on żadnych witamin, minerałów ani błonnika. Spożywanie cukru tłumi apetyt, dlatego np. dzieci nie powinny jeść słodyczy i pić słodkich napojów bezpośrednio przed jedzeniem podstawowych posiłków.
Spożycie cukru wpływa na powstanie próchnicy zębów (bakterie nazębne rozkładajace cukry wywołują zakwaszenie środowiska jamy ustnej, a powstajace kwasy uszkadzają szkliwo zębów) - im dłuzej cukier znajduje się na zębach tym ryzyko próchnicy większe.
Cukry szkodzą przede wszystkim wtedy, gdy wypierają inne składniki odżywcze z naszego jadłospisu ( białka, węgolwodany złożone, tłuszcze, witaminy, mikroelementy i błonnik).
Cukier ma tez dobre strony. Jest podstawowym źródłem energii przede wszystkim dla pracy mięśni (niezbędne paliwo). Cukry proste są trawione szybko dlatego są dobrym "zastrzykiem" energii w sytuacji zwiększonego zapotrzebowania, np. duży wysiłek fizyczny. Cukier ma oczywiste i niepodważalne walory smakowe. Badania nie udowodniły zależności między spożyciem cukru a chorobą wieńcową, niewydolnością nerek, cukrzycą (przyczyną cukrzycy nie jest spożywanie cukru ale niedobór lub brak insuliny, hormonu regulujacego poziom cukru). Istnieją nawet watpliwości, czy nadużywanie cukru może stanowić znaczącą przyczynę otyłości (wg niektórych badań ludzie szczupli jedzą więcej cukru niż otyli).
Droga Zdzisławo - podobnie jest z kwiatkami – musisz rozważyć wszelkie za i przeciw. Cukier stosowany z umiarem może wzmocnić Twoje kwiatki, ale nadużywanie może mieć na nie zły wpływ.
Życzę samych sukcesów w ogrodnictwie.
W zastępstwie za PE – DOBRA RADA,
Anya – SAMO ZŁO