Składniki
obiad dla 3- 4 osób:
1 golonka wieprzowa około 1,2 kg
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 por
3 kulki ziela angielskiego
2 listki laurowe
1 łyżka soli
oraz
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1. W pięciolitrowym garnku zagotowujemy włoszczyznę, solimy i do wrzątku wkładamy golonkę. Gotujemy 45 minut. Wyjmujemy z wywaru i zaczynamy drugi etap:
Piekarnik nagrzać do 190°C. Na dno naczynia żaroodpornego włożyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać obrane ząbki czosnku (w całości).
Golonkę natrzeć przyprawą z każdej strony, skórę ponacinać na krzyż i tak przygotowane mięso położyć na cebuli. Wlać 1 szklankę wywaru z gotowania golonki (naokoło mięsa, żeby nie spłukać przyprawy).
Włożyć do piekarnika, nie przykrywać.
Piec około 1,5 godziny podlewając wytworzonym sosem co 20 minut.
Po upieczeniu wyjąć golonkę z sosu, a sos przetrzeć przez sitko razem z cebulą i czosnkiem.
Ja golonkę podałam pokrojoną w plastry.
około 2 łyżek przyprawy do mięs Knorr
Porady
Golonka ma bardzo grubą warstwę tłuszczu, który nadaje jej smaku. Nie jemy go. On spełnia tylko rolę jakby przyprawy. Pieczemy golonkę z tłuszczem, a później odkrawamy tylko cieniutką, chrupiącą warstwę zapieczonego tłuszczyku z góry, który jest przepyszny, a resztę tłuszczu usuwamy.
lukier plastyczny Warszawa