Ponieważ ktoś założył kilka dni temu wątek o niedodawaniu nowych przepisów na forum, postanowiłam to nadrobić.
Zaprezentuję ostatni przepis z mojej strony kulinarnej - przepis na kotleciki z dyni.
Kotleciki są pyszne z warzywami, jako przystawka, ale można je zrobić w ramach obiadu jeśli nie macie w domu zaprzysięgłych mięsożerców
Oto przepis:
Składniki:
- 1 dynia (1,5 kg)
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 3 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- szczypta soli do smaku
- 1 jajko
- 3 łyżki tartej bułki
- mąka do panierowania
- oliwa do smażenia
Sposób przyrządzania:
Miąższ dyni ścieramy na grubej tarce, dodajemy obrane pestki, orzechy, czosnek i sól. Mieszamy z rozkłóconym jajkiem. Następnie wsypujemy tartą bułkę, tyle by uzyskać gęstą, jednolitą masę. Formujemy kotlety, panierujemy je w mące i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Kotlety doskonale smakują z kaszą perłową i warzywami.