Shepard's Pie!
3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone na ćwiartki
8 łyżek stołowych (1/2 szklanki) masła
1 średnia cebula, posiekana (około 1 1/2 szklanki)
1-2 filiżanki warzyw - pokrojona w kostkę marchew, kukurydza, groszek
1 kg mielonej, okrągłej wołowiny
1/2 szklanki bulionu wołowego
1 łyżeczka sosu Worcestershire
Sól, pieprz, inne przyprawy według uznania
Obrane i pokrojone na ćwiartki ziemniaki umieścić w średniej wielkości garnku. Przykryć co najmniej calową warstwą zimnej wody. Dodaj łyżeczkę soli. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć do gotowości na wolnym ogniu i gotować do miękkości (około 20 minut).
Podczas gdy ziemniaki się gotują, rozpuść 4 łyżki masła w dużej patelni sauté na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż do miękkości, około 6 do 10 minut.
Jeśli dodajesz warzywa, dodaj je zgodnie z ich czasem gotowania. Marchew należy gotować razem z cebulą, ponieważ jej gotowanie trwa tak samo długo jak cebuli.
Jeśli dodajemy groszek lub kukurydzę, należy dodać je pod koniec gotowania cebuli lub po rozpoczęciu gotowania mięsa, ponieważ ich czas gotowania jest bardzo krótki.
Dodaj mieloną wołowinę na patelnię z cebulą i warzywami. Gotować, aż przestanie być różowa. Doprawić solą i pieprzem.
Dodać sos Worcestershire i bulion wołowy. Doprowadzić bulion do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum. Gotować bez przykrycia przez 10 minut, dodając w razie potrzeby więcej bulionu, aby mięso nie wyschło.
Kiedy ziemniaki się ugotują (widelec można łatwo nakłuć), wyjąć je z garnka i umieścić w misce z pozostałym masłem. Rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Rozłóż wołowinę, cebulę i warzywa (jeśli używasz) w równej warstwie w dużym naczyniu do pieczenia.
Rozłóż puree ziemniaczane na wierzchu mielonej wołowiny. Rozgnieść widelcem powierzchnię puree, aby powstały wierzchołki, które dobrze się zrumienią. Można nawet użyć widelca do zrobienia kreatywnych wzorów na puree ziemniaczanym.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do momentu zarumienienia i powstania pęcherzyków powietrza, około 30 minut. Jeśli to konieczne, podpiecz przez ostatnie kilka minut, aby powierzchnia puree się zrumieniła.
--------------
Pompy ciepła Wejherowo