Podzielę się z wami przyrządzanym przeze mnie przysmakiem w postaci zapiekanych ziemniaczków w mundurkach z fetą i ziołami .
Ponieważ mieszkam już na wsi, a często przyjmuję gości spragnionych właśnie takiego klimatu, to zaczynam przebierać w co raz to prostszych, ale i nieprawdopodobnie smakowitych przepisach na potrawy. Zachwyceni są wszyscy, gdyż są to dania szybkie w przygotowaniu i niezobowiązujące (nie trzeba wyjmować wykwintnej zastawy ani specjalnie przygotowywać się do posiłków)
Jak wcześniej wspomniałem:
Ziemniaki zapiekane z fetą i ziołami
Składniki
- ziemniaki
- cebula, może być też czosnek (ale ja już nie dodaje)
- feta
- zioła (do wyboru suszone lub świeże i jakie kto ma – szałwia, rozmaryn, tymianek, zestaw ziół prowansalskich itd.)
Gotujemy cały gar ziemniaków w mundurkach, wraz z pokrojoną cebulą lub dwiema i jak kto woli również i z czosnkiem.
Po ugotowaniu odcedzamy (najlepiej w cedzaku by „nie uciekła” cebula) i wszystko wyrzucamy w naczynie do zapiekania.
Rozbijamy ziemniaki na drobniejsze kawałki (tylko nie na miazgę czy puree), dodajemy pokruszoną całą fetę, zioła, polewamy oliwą, 1/5 szklanki wody i pieczemy 20 min w temperaturze 180 st. (powiedzmy 10 min pod przykryciem i 10 bez).
Życzę smacznego, palce lizać