Zimno, mokro, no to podam przepis Neli Rubinstein, który stanie się Waszym daniem popisowym. Pyszne, szybkie i łatwe danie, przekonacie się sami i Wasi goście też.
Medaliony schabowe
1kg schabu (można przecież mniej)
2łyżki stołowe masła
25dkg pieczarek pokrojonych w cienkie plastry
1/2łyżeczki soli
trochę białego pieprzu
1/2szklanki średnio wytrawnego sherry(ja dawałam wino domowej roboty i też było pyszne)
1/2 szklanki śmietany(18%do zupy-taka nazwa, ale przecież można wziąć tę co zawsze używacie)
Mięso po opłukaniu i osuszeniu jak zwykle pokroić na grubość 2,5cm, włożyć do plastykowego woreczka( żeby nie pryskało na okno) i zbić je do rozpłaszczenia na grubość 1cm. Teraz rozgrzać masło i usmażyć na bardzo małym ogniu z obu stron, aż będzie miało taki złocisty kolor z delikatnym rumieńcem(żadne tam brązy). Dobrze, teraz przełóżcie to mięso do garnka przykryjcie, niech ma ciepło. Na tym samym maśle usmażcie pieczarki, przyprawcie solą, pieprzem i wrzućcie je do mięsa. Na tę sama patelnię wlejcie teraz sherry, niech rozpuszczą się resztki tłuszczu, sosu i dodajcie śmietanę, wymieszajcie i zalecie tym sosem mięso i grzyby. Podduście, skosztujcie, może jeszcze ciut soli, może troszkę przegotowanej wody, jeszcze śmietany aby sosu było więcej, smakowi to tam nic nie zaszkodzi. Jakie to pyszne! No, niech tam jeszcze leciutko na najmniejszym gazie się poddusi i już ! Możecie to zrobić wcześniej, albo wczoraj na dziś, albo dziś na jutro i przed podaniem tylko podgrzejecie, można nawet mrozić jak ugotujecie większą ilość. Jedno jest pewne- będziecie robić to danie już stale.
To tyle, będę czekać na oklaski, tyle się napisałam:))