Coś na szybko. Na kolację lub śniadanie dla tych co nie lubią się wysilać a lubią jeść.
Placuszki z ziemniaczanego pure
Gotowane ziemniaki
mleko
jajko
czosnek
cebula
boczek
sól, pieprz
Ziemniaki ubijać dolewając mleka aż będa puszyste, dodać jajko, sól i pieprz. Następnie pokroić cebulkę i czosnek oraz boczek dodać do ziemniaczanej masy i wymieszać. Formować niewielkie (lub wielkie jak kto woli) placki i opiekać na oliwie z obu stron.
Duszone maślaki
maślaki
cebula
mąka
masło
śmietana
szczypiorek
pieprz, sól
maślaki obrać, opłukać pokroić w paski. Cebulę zeszklić na maśle i wrzucić do niej grzyby. Mieszać żeby cebulka się nie spaliła. Jak już się udusi wszystko dodać śmietanę i trochę mąki, mieszać az do zagotowania. Na koniec dodać posiekany szczypiorek, pieprz i sól, wymieszać i zostawić 5 min na małym ogniu pod przykryciem.
Tosty czosnkowe
kromki chleba
czosnek
masło
czonsek posiekać, wymieszać z masłem posmarować kromki wrzucić do piekarnika na 3-4minuty (tak tylko żeby się zrobiły chrupkie). Można dodać do duszonych maślaków
omlet z warzywami
4jajka
4łyżki mąki
sól, pieprz
bazylia
papryka
pomidory
żółty ser
czosnek
Białka ubić na sztywną pianę dodawać po jednym żółtku i jednej łyżce mąki mieszając. Do masy dodać pokrojone pomidory paprykę, posiekaną bazylię, czosnek i starty żółty ser. Doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na oliwie
I coś co lubię mieć zawsze w zapasie bo pasuje do wielu zup (żurek, fasolowa, brokułowa, grzybowa), do sałatek, "koreczków", szaszłyków itd. Robię czosnkowe, cebulowe, ziołowe. Wystarczy zmienić jeden składnik. Pakuję do próżniowego pojemnika i przechowuję.
Grzanki z czosnkiem
3-4łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
kilka kromek czerstwego chleba
Oliwę zmiksować z czosnkiem, natrzeć kromki chleba i pokroić w kostkę. Wrzucić na chwilę do piekarnika.
Aromatyzowana Oliwa
0,5l oliwy z oliwek
główka czosnku
czosnek drobno posiekać wsypać do butelki z oliwą, wstrząsnąć. Przechowywać w lodówce. Oliwa aromatyzowana czosnkiem jest świetną bazą pod dresingi do sałaty, można użyć jako składnik marynaty do mięs, można na niej smażyć, piec lub smarować nią tosty.
Masło czosnkowe
kilka ząbków czosnku
kostka masła
dwie łyżki margaryny
sól
czosnek posiekać, zmiksować z masłem margaryną, dodac szczyptę soli.
Zamaist czosnku można użyć szczypiorku, tymianku, bazylii.