Czy ma ktos przepis na murzynka?

Smacznie

Czy ma ktos przepis na murzynka?

Postprzez Nutka Pn, 13.06.2005 19:28

Załozyłam sie z moim przyjacielem i niestety zakład przegrałam i musze teraz wykazac sie w kuchni... ale nie posiadam sprawdzonego przepisu na murzynka? pomozecie?
Avatar użytkownika
Nutka
 
Posty: 39
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 20:55

Postprzez Janka2 Pn, 13.06.2005 20:51

Pomożemy :) Przepis bardzo prosty i wielokrotnie sprawdzony.

1 kostka masła
2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1/2 szklanki wody
kilka kropli olejku migdałowego lub rumowego
Powyższe składniki zagotować.
Odlać pół szklanki powstałej masy a do reszty przestudzonej masy dodać 2 szklanki mąki, 4 żółtka, 1 mały proszek, cukier waniliowy i ubitą na sztywno pianę. Piec ok. godziny w temperaturze 180 st. C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, jak suchy to gotowe. Po przestudzeniu polać tym co odlane wcześniej.
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków. Smacznego
Avatar użytkownika
Janka2
 
Posty: 344
Dołączył(a): Pn, 07.03.2005 12:37
Lokalizacja: Szczecin

Postprzez Nutka Pn, 13.06.2005 21:01

Janka dziekuje...
Avatar użytkownika
Nutka
 
Posty: 39
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 20:55

Postprzez sonia Pn, 13.06.2005 21:04

przepraszam czy na pewno 2 szklanki cukru na 2 szklanki maki??
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez jm Pn, 13.06.2005 21:14

ja daje 1,5 szkl cukru na 2 szkl maki i tez jest pyszne.Aha! i nie gotuje tych skladnikow tylko podrzewam tak aby wszystko co ma sie rozpuscic-rozpuscilo sie. Nie wiem czy to ma jakies znaczenie??
A! I jeszcze dodaje CYNAMON lub PRZYPRAWY DO PIERNIKA. Jest wtedy przepyszne.
pozdr
Avatar użytkownika
jm
 
Posty: 175
Dołączył(a): Cz, 03.03.2005 19:35
Lokalizacja: Poznan

Postprzez agnusek Wt, 14.06.2005 10:57

Ja też robię barzdo podobnie. Tylko zamiast masła używam margaryny Kasia. I piekłam zawsze w prodiżu, choć jest wielki problem z zakupieniem go gdziekolwiek. A to takie przydatne urządzenie...
Avatar użytkownika
agnusek
 
Posty: 2551
Dołączył(a): N, 27.02.2005 20:38
Lokalizacja: cudne manowce

Postprzez jm Śr, 15.06.2005 13:00

Prodiz??A ja myslalam, ze juz tego urzadzenia nie produkuja, a tu owszem:
Avatar użytkownika
jm
 
Posty: 175
Dołączył(a): Cz, 03.03.2005 19:35
Lokalizacja: Poznan

Postprzez Janka2 Śr, 15.06.2005 17:03

2 szklanki cukru na 2 szklanki mąki dlatego, że odlewa się 1/2 szklanki żeby użyć jako polewa. Jest to jednak rzecz gustu i można oczywiście dać mniej. Można oczywiście tylko podgrzać do rozpuszczenia składników, ale jeżeli się krótko zagotuje to murzynek jest ciemniejszy (chociaż nie wiem dlaczego). Pomysł z dodatkiem cynamonu ciekawy z pewnością wypróbuję, ale wtedy chyba lepiej nie dawać olejku tylko sam cukier waniliowy. Z przyprawą do piernika raczej nie - lepiej zrobić klasyczny piernik. Pozdrawiam wszystkich
Avatar użytkownika
Janka2
 
Posty: 344
Dołączył(a): Pn, 07.03.2005 12:37
Lokalizacja: Szczecin

Postprzez Nutka Cz, 16.06.2005 13:39

Janka dziekuje bardzo. Uratowałas mi skore :) Ciasto wyszlo pyszne i dołaczylam je do swoich przepisow.
Avatar użytkownika
Nutka
 
Posty: 39
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 20:55

Postprzez Janka2 Cz, 16.06.2005 17:34

Nutko bardzo się cieszę, że mój murzynek dobrze sie przyczynił i zyskał uznanie. Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Janka2
 
Posty: 344
Dołączył(a): Pn, 07.03.2005 12:37
Lokalizacja: Szczecin

Postprzez kmaciej N, 19.06.2005 18:42

moj przepis rozni sie od przepisu Janki2
nazwa - babka koniakowa
i dodatkowymi skladnikami : 50g koniaku, bakalie
reszta bez zmian
zatem tym razem koniak wypilam , bakalii nie dodlam
a efekt koncowy bardzo smaczny
osobiscie lubie ciasta z bakaliami (rodzina nie)
kmaciej
 
Posty: 421
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 02:13

Postprzez Janka2 N, 19.06.2005 21:46

Ta wersja też mi się podoba, kiedyś wypróbuję. Cieszę się, że moja wersja "oszczędnościowa" też smakowała.Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Janka2
 
Posty: 344
Dołączył(a): Pn, 07.03.2005 12:37
Lokalizacja: Szczecin

Postprzez znad maasu Wt, 13.09.2005 12:56

Nareszcie zrobilam murzynka z tego przepisu. Bardzo dobry jest, pulchny i wilgotny. Najlepszy jest, jak z dzien polezy (mnie sie nigdy nie udaje wytrzymac bez probowania na goraco).
:)
Avatar użytkownika
znad maasu
 
Posty: 186
Dołączył(a): Pn, 16.05.2005 23:24

Re: Czy ma ktos przepis na murzynka?

Postprzez Bijsz65ea Pt, 16.04.2021 17:55

jakie dodatki można podać?
-
Sklep z Mandalami
Bijsz65ea
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pt, 16.04.2021 17:02

Re: Czy ma ktos przepis na murzynka?

Postprzez Lnij8lie So, 01.05.2021 11:19

coś dajecie do środka?
-
euro 2020 zakłady bukmacherskie
Lnij8lie
 
Posty: 1
Dołączył(a): So, 01.05.2021 10:56

Re: Czy ma ktos przepis na murzynka?

Postprzez Elen7h3d Pn, 17.05.2021 19:52

ja nie potrafię go zrobić.
-
kolektory słoneczne białystok
Elen7h3d
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pn, 17.05.2021 19:29

Re: Czy ma ktos przepis na murzynka?

Postprzez PiesWojny Pn, 14.06.2021 08:54

Najlepiej po prostu skorzystać z gotowego przepisu. W necie jest takich po prostu pełno. Tak to widzę obecnie!!!
_______________________
Tematy magisterskich prac - ekonomia
Avatar użytkownika
PiesWojny
 
Posty: 93
Dołączył(a): Cz, 10.06.2021 14:37





Powrót do Przepisy kulinarne



cron