Polecam blog
http://pracowniawypiekow.blogspot.com/s ... %C5%BCytni
robilam chleb bialy na zakwasie i Chleb z San Francisco oba mi bardzo smakowaly zwlaszcza na drugi , trzeci dzien. Sa to chleby bardziej dla tych co lubia chleby ciezsze, nie beda smakowaly milosnikom bialego lekkiego pieczywa .
Polecam tez przepis z forum :
Z tej proporcji wychodza dwie podluzne foremki (z IKEA) . Polecam
Potrzebna miska i łyżka. Dwie keksowe blaszki, natłuszczone i wysypane płatkami owsianymi, napełnimy je troszkę ponad połowę.
Chleb pieczemy 1 godz. w temp. 200 C. Składniki:
1kg mąki poznańskiej (przesiewam , uzywam zwykla make niewybielana )
1 l. wody (uzywam letnia)
1 paczka drożdży (100 g z suchymi drozdzami tez wyjdzie)
1 szlanka ziaren słonecznika
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka płatków kukurydzianych
3 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę (daje wiecej nawet 4 -5 bo lubie intensywny zapach i posmak czosnku)
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie. Czekamy aż ciasto podrośnie. Przekładamy do blaszek i pieczemy.
zeby miec brazowa skorke trzeba posmarowac jajkiem .