Składniki:
* 1kg maki pszennej
* 2 margaryny
* 4 jaja
* 30-40 dag cukru (ilość zależy czy chcemy
bardziej czy mniej słodkie ciasteczka)
* 1 mały cukier waniliowy
* 1 proszek do pieczenia (na którym pisze, że
jest na 1/2 kg mąki)
* 3-4 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru
* słoiczek dżemu lub marmolady ( w moim przypadku
był to dżem truskawkowy z dodatkiem kilku łyżek
dżemu różanego)
Margarynę, cukry, jogurt, 2 jaja całe i 2 żółtka ucieramy na pulchny krem. Dodajemy partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ucieramy do uzyskania jednolitego ciasta.
Wyciskamy ciasteczka na blaszkę
wyłożoną papierem i w środek wciskamy dżem,
pieczemy przez 12-15 min w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 190-200*C. Trzeba co jakiś czas patrzeć, bo ciasteczka "lubią" niekiedy upiec się prędzej niż przewidziany czas (zalezy od rodzaju pieca)
muszą mieć złoty kolor.
Po przestudzeniu możemy je polukrować, ale bez lukru również będą piękne i smaczne.