2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
2 duza posiekana cebula,
3 lub mniej zielone papryczki chili drobniutko posiekane,
25 dag ziemniaków,
1/2 butelki oleju do głębokiego smażenia,
1/2 limonki (lub małej cytryny),
4-5 listków curry (można w proszku),
1 jajko,
12 dag tartej bułki,
sól, pieprz.
Ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz je i przeciśnij przez praskę ( widelcem tez można).
Osącz tuńczyka, podziel na małe kawałki.
Rozgrzej 2 łyżki oleju na małym ogniu. Włóż cebulę, chili, curry, smaż, aż cebula się przyrumieni. Dodaj tuńczyka , smaż przez 3-5 min. Dodaj ziemniaki, przypraw solą i piprzem, dobrze wymieszaj.
Zdejmij z ognia, dodaj sok z limonki, jeszcze raz dobrze wymieszaj. Roztrzep jajko. Na płaski talerz wsyp tartą bułkę. Z masy rybno-ziemniaczanej ulep nieduze kuleczki.
Panieruj je najpierw w jajku, a potem w tartej bułce.
Smaż w pozostałym oleju na brązowy kolor.
(Zamiast tuńczyka mozna użyć mielonego mięsa).