1litr maślanki lub gęstego jogurtu naturalnego (do wyboru),
1/2 litra kwaśnej śmietany lub kefiru (do wyboru),
1 pęczek botwiny z buraczkami (duży lub 2 małe),
1 średno ogórek świeży,
1 pęczek rzodkiewek,
1 pęczek szczypiorku,
1 pęczek koperku,
sól, pieprz, 2 ząbki czosnku
W małej ilości wody ugotować botwinkę i buraczki starte na tarce o grubych oczkach. Wymieszać maślankę ze śmietaną, dodać pokrojony ogórek i rzodkiewkę. Następnie wystudzoną botwnikę i pokrojony szczypior oraz koperek.
Doprawić do smaku pieprzem, solą oraz wyciśniętym czosnkiem. Można również dodać pokrojone w ósemki jajka na twardo (3 szt.)
Schłodzić w lodówce 2-3 godziny.
Podawać w bulionówkach - można posypać wierzch koperkiem.
SMACZNEGO!