jesli ktoś lubi połączenie tych smaków to polecam:
Ciasto miętowe
1 1/4 szklanki mąki pszennej(1 szkl. 250ml)
3/4 szklanki cukru
15 dkg margaryny
10 dkg czekolady gorzkiej
3 jajka
2 jabłka
cukier waniliowy lub migdałowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 torebek mięty ekspresowej
Miętę z torebek przesiać przez sitko.
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po 1 jajku.W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem i miętą.Dodawać do margaryny i nadal ucierać.
Czekoladę pokroić na kawałki , jabłka w kosteczkę Czekoladę i jabłka dodać do ciasta i wymieszać łyżką.Przygotować tortownicę średnicy 24cm z kominkiem wysmarowanej i wysypanej w 180 stopniach ok. 50 min. - sprawdzić patyczkiem, bo wiele zależy od piekarnika.Gotowe ciasto polać polewą czekoladową
P.s. Cenne uwagi -Tortownica bez komina też może być
- jak będziesz otwierać piekarnik w trakcie pieczenia lub po upieczeniu, nie nachylaj sie zbytnio, zapach mięty "daje" po oczach ,aż łzawią.
-mam nadzieję ,że Wam będzie smakowac co najmniej tak jak mnie czyli po prostu bosko ))