AMBASADOR PALCE LIZAC ;)

Smacznie

AMBASADOR PALCE LIZAC ;)

Postprzez johenna Cz, 17.04.2008 22:50

Na poczatek pieczemy biszkopt
6 jaj
szklanka mąki
szklanka cukru
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
I białka z cukrem ubijamy na sztywno
II zółtka +ocet+proszek mieszamy
I+II+ mąka mieszamy delikatnie wykladamy na wczesniej wysmarowana blachę i pieczemy 30 min
Później pieczemy drugie ciasto
CIASTO KOKOSOWE
6 białek
duża paczka wiórek kokosowych
3/4 szklanki cukru
Białka ubić na sztywno z cukrem dodac wiórki wszystko razem wymieszac
wykładamy na blachę wyłożona PAPIEREM do pieczenia piec 40 min
KREM
2 budynie śmietankowe
mleko
6 żółtek
paczka masla
mieszamy zółtka z budyniem i wlewamy do gotujacego się mleka gotujemy 1 min odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie mieszamy budyń z masłem
zarówno biszkopt jak i ciasto kokosowe nasączam sokiem z brzoskwiń z puszki + 2 kieliszki rumu
Układam ciasta warstwami najpierw biszkopt pózniej 1/2 kremu budyniowego brzoskwinie pokrojone w ćwiartki nastepnie ciasto kokosowe
1/2 kremu budynowego polewam czekolada i posypoje orzechami

Życze smacznego


:lol:
Avatar użytkownika
johenna
 
Posty: 560
Dołączył(a): Pn, 14.01.2008 20:08
Lokalizacja: z Alei Róż

Postprzez Marysia Pn, 26.05.2008 11:28

Zrobiłam, super! Biszkopt za bardzo mi wyrósł, więc go przekroiłam w poprzek i przełożyłam kremem. Musi postac dzień w lodóce, wtedy ładnie się kroi!
Avatar użytkownika
Marysia
 
Posty: 3169
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 12:17
Lokalizacja: Gliwice

Postprzez johenna Cz, 29.05.2008 19:48

Cieszę się że się udał. U mnie żadna impreza sie bez niego nie obejdzie :lol:
piekłam go ostatnio w piątek wieczorkiem przez nocke w lodówce do popołudniowej imprezki ledwo dotrzymał :lol: :lol:
Obrazek
mój duzy nie wyrasta bo mam kiepski piekarnik ale i tak w calosci wystaje z foremki :D
Avatar użytkownika
johenna
 
Posty: 560
Dołączył(a): Pn, 14.01.2008 20:08
Lokalizacja: z Alei Róż

Postprzez Marysia Pt, 30.05.2008 14:00

Pychotka!
Avatar użytkownika
Marysia
 
Posty: 3169
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 12:17
Lokalizacja: Gliwice

Postprzez kmaciej Cz, 14.08.2008 22:12

Na drugi dzien jak sie wszystko "przegryzie" jest pyszny.
Krem wyszedl dosyc miekki (uzylam tyle mleka ile w przepisie na budyn )
dlatego tort dobrze smakuje nawet bezposrednio po wyjeciu z lodowki.
Moje torty musze wyjmowac wczesniej zeby krem odtezal. Mam ochote na male modyfikacje. Jak inne owoce np. ananas. Mniej zoltek do kremu i upiec kruche ciasto przy okazji .Moze zrobic krem z budyniem kakaowym i dac wisnie z kompotu .Sam krem wydaje sie byc malo slodki ale w torcie jest w sam raz . Biszkopt wyszedl bez zarzutu ani nie wyrosl za mocno ani sie nie zapadl (make przesialam przez sitko, nie wiem czy to ma znaczenie).
Dziekuje za przepis.
kmaciej
 
Posty: 421
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 02:13




Re: AMBASADOR PALCE LIZAC ;)

Postprzez welfareheals N, 10.03.2024 23:08

welfareheals
 
Posty: 33376
Dołączył(a): Cz, 23.09.2021 12:39


Powrót do Przepisy kulinarne