przez Janka2 So, 18.08.2007 21:30
Przypomniałam sobie te pyszne pierogi czytając relacje z podróży do Trok Małgosi Sz i Teremi. Może jadłyście te pierogi?
Podaję ten przepis raczej jako ciekawostkę, bo jest niestety, jak większość pyszności - pracochłonny. Zapewniam jednak - warte są tego zachodu!
CIASTO
1 kg mąki
½ l mleka
100 g drożdży
20 dkg masła (stopić, przestudzić)
1 jajko + 1 żółtko
Zagnieść ciasto i dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia (wyrasta przez kilka godzin). Uformować wałek, kroić na kawałki, jeszcze raz wyrobić każdy kawałek i zostawić żeby jeszcze raz wyrosły. Wałkować i lepić duuuże pierogi. Do każdego pieroga na farsz nałożyć pół łyżeczki masła. W każdym pierogu zrobić otworki (uszczypnąć delikatnie wierzch pieroga żeby powstały dwie dziurki) ażeby w trakcie pieczenia ulatniał się nadmiar pary.
Ułożyć na blasze, posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec ok. godziny w 180-200 st. C. na rumiano
NADZIENIE
2 kg mięsa (wieprzowe lub baranie) - pokroić w kostkę,
3 - 4 spore cebule – pokroić w kostkę
½ główki kapusty pokroić w paski (niezbyt cienkie)
bulion (z kostki), sól pieprz, papryka.
Wymieszać podlewając bulionem.
Masło – dodawać w trakcie lepienia pierogów
Jest to duża porcja, można zrobić z połowy składników.[b][/b]