niedzielny obiad

Smacznie

niedzielny obiad

Postprzez malgorzata Pt, 13.07.2007 10:23

Proszę o pomysł na niedzielny obiad (nie bardzo pracochłonny). Moja rodzina nie chce już jeść schabowych, kotletów z piersi kurczaka i bitek wołowych.
malgorzata
 
Posty: 10
Dołączył(a): Pt, 13.07.2007 09:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez o Pt, 13.07.2007 16:24

makaron z owocami morza! ta malutkie ośmiorniczki sa urocze! mają takie malusie przyssaweczki i są przepiękne! takie do zacałowania!
Avatar użytkownika
o
 
Posty: 2373
Dołączył(a): N, 24.04.2005 15:00

Postprzez Nostalgija Pt, 13.07.2007 19:36

Ziemniaki w mundurkach fasolka szparagowa i panierowany kalafior
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Postprzez Monika:* Pt, 13.07.2007 22:47

o. kochana
z tymi przyssaweczkami to tak poleciałas że zrobiło mi sie letko niedobrze:/
Avatar użytkownika
Monika:*
 
Posty: 1183
Dołączył(a): So, 24.06.2006 19:28

Postprzez interlanka So, 14.07.2007 10:55

A moze babke ziemniaczna? Ja uwielbiam :)

Albo pstrag pieczony w ziolach? z puree ziemniaczanym?

Chlodnik? Bo troche cieplej juz sie robi :)

A osotatnio jadlam pierogowy mix - kazdy z czym innym. Wielka byla ciekawosc co w ktorym jest :)
Avatar użytkownika
interlanka
 
Posty: 100
Dołączył(a): N, 27.02.2005 20:19

Postprzez Eulalja Wt, 14.08.2007 16:24

Interla, ale ile roboooooooty !!!!!!!
Na taką misę pierogowa to ja tylko do Ratuszowej:)

Polecam "mojego" łososia z makaronem
Proste, szybkie i WSZYSTKIM smakuje :D
Monika
Avatar użytkownika
Eulalja
 
Posty: 1227
Dołączył(a): Cz, 26.04.2007 18:25
Lokalizacja: to zale

Postprzez Cletoris Veritas Wt, 14.08.2007 23:32

kapusta kwasna jak cholera, rolady i kluski slaskie z sosem grzybowym, zaraz zwariuje !
Avatar użytkownika
Cletoris Veritas
 
Posty: 5334
Dołączył(a): Pn, 04.04.2005 15:32

Postprzez sonia Wt, 14.08.2007 23:33

masz u mnie obiad po ślonsku...jak w banku:)
..Bóg jej wybaczył czyny sercowe
i lody podał jej malinowe ...
.
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez Cletoris Veritas Śr, 15.08.2007 00:28

dziynki! wiedziołech, że moge na Ciebie liczyć sonia !
Avatar użytkownika
Cletoris Veritas
 
Posty: 5334
Dołączył(a): Pn, 04.04.2005 15:32

szybkie tanie a jakie smaczne!

Postprzez Kawa Wt, 04.09.2007 12:27

Ryż gotujemy z odrobiną szafranu(od biedy-z kurkumą),która to przyprawa nadaje apetyczny,żółciutki kolorek.Pierś z kuraka kroimy w kostki i wrzucamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na jakieś 40min.razem z odrobiną oliwy z oliwek+WSZYSTKIM co najpyszniejsze,czili:przyprawami-do kurczaka, bazylią,ziołami prowansalskimi,KONIECZNIE z tymiankiem lub rozmarynem,maggi i czym tam jeszcze dysponujemy,wskazane jest dodać kieliszeczek białego wytrawnego winka + coś ostrego,np.troszkę czerwonej papryczki.
Sparzamy pomidory(pamiętając żeby najpierw zalać je wrzątkiem a zaraz potem zimną wodą,obieramy ze skórki,kroimy w kostkę,skrapiamy oliwą z oliwek,doprawiamy tylko i wyłącznie bazylią.
Na talerz nakładamy ryżyk,na środek pomidorki,a na nie kurczaka,tworząc trzy koliste warstwy,od największej(ryż)do najmniejszej(kurczak).
Polecam!Sama wymyśliłam te pyszności nie mając żadnego pomysłu-brałam co leciało.SMACZNEGO!
Kawa
 
Posty: 9
Dołączył(a): Śr, 27.06.2007 18:54

Postprzez iwna Pt, 19.10.2007 20:09

niedzielne danko Fusion do pigwówki tak ostatnio polecanej :D :

Solę podzielić na kawałki ok 3x3 cm /1 sola na 1 głodnego/

rozbełtać jajko z ok łyżką zmielonego sezamu na dość gęste ciasto,
posolić je morską solą /sól morska jest pycha/

kawałki ryby umieścić w misce z jajkowym ciastem

poddusić krótko /na oliwie extra/ czyli na chrupko mały seler, żółtą paprykę i kawałeczek imbiru pocięte /przez podkuchennego/ na zapałkę, dodając ciut czosnku granulowanego, sól morską, szczyptę ziół prowansalskich
odważni mogą też tu wrzucić cykorię w paseczkach

w drugim rondelku na oliwie-extra dusimy chwilunię ananasa pokrojonego w paski, posypując go kurkumą, szczyptą cynamonu, kminku mielonego/nieortodoksyjnie/ i ostrego chili, sól+szczypta cukru
ananas świeży, z puszki -wsio rawno

smażymy rybkie: łyżką zupową nabieramy kawałek rybki+ciasto
i wylewamy takie niewielkie placunie na rozgrzaną oliwę /np z wytłoków/.
Placunie smażymy obustronnie na złoto :D

w międzyczasie mieszamy selerek z ananaskiem i ew. dosalamy + dopieprzamy, trzymamy w cieple ale nie rozciapciać!

podajemy z ryżem basmati lub długoziarnistym -na sypko

na ryż /ryżu mało/ kładziemy dużo selerkowo-ananasowej jarzynki

pasuje tu świeży ogórek /w zapałkę/ posolony + trochę czosnku, rukoli lub koperku, można go posypać siekanym, prażonym orzechem

pasują też krążki posolonej cukinii z grilla lub patelni /smażyć na oliwie
do zrumienienia/

Jeśli nam podkuchenny składniki przygotuje, pokroi itd. to reszta roboty pikuś!

pigwóweczka lub lekkie winko -konieczne!
iwna
 
Posty: 2887
Dołączył(a): Pn, 20.08.2007 18:51
Lokalizacja: Duza Wies kolo Malego Miasteczka

Postprzez Pe Pt, 19.10.2007 21:32

Placunie smażymy obustronnie na złoto

:shock: :shock: :shock:
Avatar użytkownika
Pe
 
Posty: 241
Dołączył(a): Pn, 17.09.2007 14:57

Postprzez iwna Pt, 19.10.2007 21:57

:shock:

ps. zbieżność imion /itd/ i okoliczności przypadkowa /chiba/!

:D :D
iwna
 
Posty: 2887
Dołączył(a): Pn, 20.08.2007 18:51
Lokalizacja: Duza Wies kolo Malego Miasteczka

Postprzez Pe So, 20.10.2007 06:27

uff
Avatar użytkownika
Pe
 
Posty: 241
Dołączył(a): Pn, 17.09.2007 14:57

Postprzez iwna So, 20.10.2007 15:49

z rozpędu zapodam STAROPOLSKI KRUPNIK

garść suszonych porządnych grzybów zalewamy wrzątkiem, moczymy przez noc.
oczywiście lepsze świeże, bez moczenia

zalewamy w garze cielęce kości zimną wodą i powoli zagotowujemy
solimy morską solą
wrzucamy kaszę perłową
wrzucamy grzyby w paseczkach /byłe suszone/
ziarenko ziela ang, listek laurowy, 1 cebula

gotujemy na średnim ogniu ok 1 godz

wyjmujemy cebulę

wrzucamy włoszczyznę i świeże grzyby
/w paseczkach jedno i drugie/
ciut pieprzu /niekoniecznie/

gotujemy ok 1/2 godz

podaję czas około, bo kasze różniste som i czasem
potrzeba więcej czasu dla zmiękczenia przeciwnika

zupa ma być kleisto-zawiesisto-grzybowa
a kasza mięciusieńka

na "wydaniu" do talerza zupy kapnąć kleks gęstej śmietany
posypać natką pietruszki

jeśli daliśmy za mało kaszy i wyszła FIFA
można przykitować ciut mąki

podajemy z osobno ugotowanymi pyrami
okraszonymi słoninką

lub z ciemnym żytnim chlebusiem

w sumie ten krupnik sam się robi
można go wstawić i sobie iść

a pyszny jest! :P

ps
aby dotrzymać Tradycji
a użyliśmy bogatych kości
to przyległe mięsko powinniśmy na końcu dać do talerza

ale jeśli mieszka z nami piesek
to ze Staropolską gościnnością oddajemy mu kostunie+mięsko
a on nas ozłoci :D
iwna
 
Posty: 2887
Dołączył(a): Pn, 20.08.2007 18:51
Lokalizacja: Duza Wies kolo Malego Miasteczka

Postprzez KrystynaP Śr, 31.10.2007 11:46

Iwna też uważam, że sól morska jest lepsza od kamiennej i to zarówno pod względem smakowym jak i zdrowotnym.

Dzięki za przepis, uprzedzę tylko podkuchennego, żeby nie brał pod uwagę soli tylko dorsza, żółtej papryki i chili. Po tych korektach będzie to dla mnie stosowny obiad, no to sobie go zapodam. :P
KrystynaP
 
Posty: 1257
Dołączył(a): Wt, 30.01.2007 21:21
Lokalizacja: z rodzinnych stron

Postprzez iwna Cz, 01.11.2007 13:59

Krysiu
papryka, chili - rozumiem
ale czemu nie sola?
niewłaściwa dla naszej "A"
czy po prostu nie lubisz jej?

czy smaczne było to danko?
pozdrawiam kulinarnie :P
iwna
 
Posty: 2887
Dołączył(a): Pn, 20.08.2007 18:51
Lokalizacja: Duza Wies kolo Malego Miasteczka

Postprzez KrystynaP So, 03.11.2007 17:23

:cry: sola nie dla A :?
KrystynaP
 
Posty: 1257
Dołączył(a): Wt, 30.01.2007 21:21
Lokalizacja: z rodzinnych stron

Postprzez iwna So, 03.11.2007 19:04

:cry: :cry:
KRYSIU


:cry: :cry:
LITOŚCI !!!

..już prawie same korzonki i pestki
mam w menu, a jeszcze i sol-ka odpada...
...oooo ja biedna wdowa
iwna
 
Posty: 2887
Dołączył(a): Pn, 20.08.2007 18:51
Lokalizacja: Duza Wies kolo Malego Miasteczka

Re: niedzielny obiad

Postprzez fukom21 Wt, 31.03.2015 15:44

Staropolski krupnik zjadł bym z chęcia. Moja mama i babcia robiły pyszne.
fukom21
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pn, 30.03.2015 18:46

Następna strona

Powrót do Przepisy kulinarne